Extra Modules2018-02-07T14:21:35+02:00

Modules

Extra modules

Oogtest

De manier waarop je leeft heeft invloed op de kwaliteit van je ogen. Je hebt een goede conditie nodig om voorwerpen in de verte en van dichtbij scherp te kunnen zien. Bij een slechte conditie gebruikt het lichaam onnodig veel energie om een beeld comfortabel waar te nemen. Het is daarom verstandig om de ogen regelmatig te laten controleren.

Wat wordt er tijdens de oogtest gemeten?

De oogtest brengt de conditie van de ogen in kaart door: de gezichtsscherpte, de focus en het astigmatisme te meten. Daarnaast wordt gekeken naar het herkennen van kleuren en in hoeverre de ogen de kleuren rood- en groen waarnemen. De ogen worden ieder afzonderlijk getest.

Oortest

Het gehoor is van onschatbare waarde. Een goed gehoor stelt ons in staat om goed met elkaar verbaal te communiceren, gevaarlijke situaties in het verkeer te voorkomen en te genieten van muziek. Slechthorendheid heeft dus maatschappelijke gevolgen. Het belang van een goede conditie van het gehoor is dan ook groot. Toch hebben ruim 2 miljoen Nederlanders problemen met hun gehoor. Zij hebben meer kans op vermoeidheid, angst, depressie en eenzaamheid. Het preventief controleren van het gehoor kan de kans op gehoorschade en eventuele bijwerkingen voorkomen of de mate van impact beperken.

Hoe wordt de conditie van de oren gemeten?

Tijdens de hoortest krijgt de deelnemer een koptelefoon op. Deze koptelefoon is aangesloten op een audiometer. Via de koptelefoon hoort hij tonen in verschillende frequenties (toonhoogten) en met verschillende intensiteiten. Telkens als de deelnemer een geluid hoort, drukt hij op een knop. Op deze manier kan de audiometer nauwkeurig in kaart brengen of er sprake is van gehoorschade en waar de gehoorschade zich bevindt.

Glutenintolerantie

Coeliakie is een intolerantie voor gluten.  Gluten is een eiwit dat voorkomt in bepaalde granen. Wanneer iemand Coeliakie heeft, worden gluten ‘verkeerd’ gecodeerd door het afweersysteem. De gluten worden gezien als schadelijk, terwijl ze dat niet zijn. Hierdoor krijgen mensen met Coeliakie lichamelijke klachten, wanneer zij voedsel eten dat gluten bevat. De reactie van het afweersysteem beschadigt het slijmvlies van de dunne darm. Dit heeft een ontstekingsreactie tot gevolg. Deze ontsteking zorgt ervoor dat voedingsstoffen slecht in het lichaam worden opgenomen.

Wat te doen bij Coeliakie?

Als het lichaam niet goed op gluten reageert, is het belangrijk om over te stappen op een glutenvrij dieet. In deze periode kunnen de darmen herstellen. Gluten zijn graaneiwitten en zitten onder andere in tarwe, rogge, gerst, spelt en alles wat met deze granen is gemaakt. Het is daarom niet verstandig om bijvoorbeeld brood of pasta te eten. Let op: ook in sauzen, vleeswaar, gepaneerde schnitzels en kroketten kunnen gluten zitten.

Voedselintolerantie

Voedselintolerantie is een reactie van het lichaam op bestanddelen van voedingsmiddelen. Deze bestanddelen worden niet verteerd of op een goede manier opgenomen door het lichaam. Wanneer het lichaam anders op bestanddelen reageert, kan dat zorgen voor verschillende klachten. De meest voorkomende klachten zijn een ‘futloos’ en ‘onprettig’ gevoel.

Een ongewone reactie op bestanddelen van voedingsmiddelen kan vanzelf minder worden of overgaan.

De Food Detective

Heb je al langer het vermoeden dat je een bepaalde voedingsstof beter weg kunt laten uit jouw voedingspatroon? Met de FoodDetective kunnen wij tijdens de health check of kun je thuis meten of je een intolerantie hebt voor een bepaalde voedingsstof. De FoodDetective test intolerantie op in totaal 46 voedingsstoffen, waaronder: granen, noten, bonen, vlees, vis (ook schaaldieren), groenten, fruit, kruiden, ei, koemelk, gis en paddenstoelen.

Een zware, lichte of geen reactie? De Food Detective geeft inzicht in hoe het lichaam op bepaalde voedingsstoffen reageert.

  • Bij een zware reactie is er sprake van intolerantie.
  • Bij een lichte reactie is er sprake van een lichte overgevoeligheid voor het bestanddeel.
  • Bij geen reactie is er geen sprake van intolerantie.

Interesse in de Food Detective? Neem contact op met één van onze adviseurs.

De Longfunctie

Een goede conditie van de longen is nodig om voldoende adem te kunnen halen. We meten de longfunctie door meerdere keren diep in te ademen en vervolgens krachtig in de spirometer uit te ademen. Door krachtig en zonder haperingen in de spirometer te blazen, kan de leeftijd van de longen worden vastgesteld. Deze leeftijd geeft een indicatie over de kans op astma en COPD.

Ontdek COPD vroegtijdig

COPD ontstaat in de meeste gevallen door het roken van tabak. Het is daarom belangrijk dat COPD zo vroeg mogelijk wordt ontdekt, zodat de impact van de gevolgen kan worden beperkt. Spirometrie is daar dé manier voor. Onderzoek toont aan dat COPD dankzij de spirometer wel 10 tot 15 jaar eerder kan worden ontdekt.

Handknijpkracht

De maximale knijpkracht van de hand geeft een goede inschatting van de perifere spierfunctie en is gerelateerd aan de totale hoeveelheid spiermassa in het lichaam. Afname van de spierkracht kan een teken zijn van spierafbraak. Bij een verlies van 10% van de spiereiwitten zal tevens de spierkracht afnemen. De handknijpkracht-test meet de kracht van de hand en bovenarm.

IJzerwaarde meting

Hemoglobine (Hb) is de stof die de rode bloedcellen (en daarmee het bloed) rood maakt. Ijzer is een onderdeel van hemoglobine. Dit is een belangrijk hulpmiddel voor rode bloedcellen om zuurstof te binden. We krijgen ijzer binnen via ons voedsel. Het wordt opgenomen in het lichaam en verspreid door transferrine, een eiwit uit de lever.

Een verlaagd Hb kan wijzen op een bloedarmoede. Er zijn vele types van bloedarmoede. Wat vaak voorkomt is een bloedarmoede door vitamine B12 en foliumzuur tekort. Dit komt vaak door slecht of niet gevarieerd genoeg eten. Een andere veel voorkomende oorzaak van een bloedarmoede is ijzertekort. Omdat hemoglobine onder andere uit ijzer bestaat, kan er geen hemoglobine gevormd worden zonder ijzer. Verhoogde waardes van Hb zijn ook niet goed. Als het Hb verhoogd is, is het zuurstofgehalte in je bloed goed. Dit betekent echter wel dat je bloed dikker en stroperiger wordt. Je verhoogt het risico dat de aderen dichtslibben en dat kan een hogere bloeddruk veroorzaken.

Terug naar onderzoeken

Referenties

“Simple Check sprak ons aan vanwege de online mogelijkheden, de toegankelijkheid van de health check en de gebruiksvriendelijkheid voor de medewerkers.” 

Marit Tuinhof, Schweppes International Limited
Lees meer

Ervaar het zelf. Probeer vrijblijvend de demo.

gratis demo