Zitten is het nieuwe roken2019-07-30T14:25:52+02:00

Project Description

Vrouw met laptop

Zitten is het nieuwe roken

De gemiddelde werkende, volwassene Nederlander brengt de helft van zijn werkdag zittend door. Sinds 1980 zijn we 8% meer gaan zitten, met een boven gemiddeld aantal uur per dag. Nergens wordt er zoveel gezeten als in Nederland en daar moeten we iets aan doen.

Weet wat de gevolgen zijn

VPRO redacteur Katja de Bruin is het met de stelling ‘zitten is het nieuwe roken’ meer dan eens. Zij deed onderzoek naar het effect van het overmatig zitten en de resultaten zijn zorgwekkend. In haar boek ‘Zitten is het nieuwe roken’ gaat zij in op de gevolgen van het vele zitten en biedt diverse oplossingen. Door bijvoorbeeld vaker te gaan staan of een wandeling te maken, verklein je de kans op hart- en vaatziekten en heb je meer energie. De gezondheidsrisico’s die te veel zitten met zich mee brengen lijken nog niet bij iedereen bekend te zijn en daarom is het creëren van bewustwording meer dan nodig.

Sneller vermoeid

Op een gemiddelde werkdag zitten we ongeveer 8 uur per dag achter ons bureau. We stappen in de auto om naar ons werk te gaan, waarin we wederom zitten, en bij thuiskomst verplaatsen wij ons naar de bank. Kortom: we zitten teveel. Hierdoor raken we eerder vermoeid en hebben er meer mensen last van slaapproblemen. In de middag, rond een uur of 2-3, hebben veel werknemers last van een in kakker, terwijl zij nog een hele dag voor zich hebben. Door staan onder werknemers te stimuleren, worden zij energieker, productiever en gelukkiger.

Wist je dat we 85% van onze vrije tijd zittend doorbrengen?

Giftige stoffen verlaten lichaam niet

Slechte stoffen (toxines) verlaten ons lichaam door veel te bewegen. Als we de hele dag zitten, blijven deze stoffen in ons lichaam. De slechte stoffen stapelen zich op, dat kan leiden tot sommige vormen van kanker. Volgens onderzoeker Dr. David Dunstan, Professor & Head, Physical Activity Laboratory, Baker IDI Melbourn, heeft langdurig en teveel zitten invloed op onze lichamelijke processen, wat de kans op kanker vergroot. Een conclusie die wij niet kunnen negeren.

Vergroot de kans op hart- en vaatziekten

De kans op hart- en vaatziekten is bij de werknemers die over het algemeen zittend werken hoger dan bij de mensen die vaker staan. Door teveel zitten stijgt het vetpercentage in het bloed en daarmee de slechte cholesterol. Dit vergroot de kans op het dichtslibben van de bloedvaten en het risico op hartritmestoornissen. Met name de mensen in de leeftijdsgroep 60+ hebben een grotere kans op dergelijke gezondheidsrisico’s.

Wist je dat Obama in het Witte Huis meubilair heeft aangeschaft voor 700.000 dollar om staand te kunnen werken?

Kleine aanpassingen, groot resultaat

Kom zelf in actie om de gevolgen van teveel zitten tegen te gaan. Door regelmatig van zithouding te veranderen, 20 minuten per dag te bewegen en regelmatig water te drinken verlaag je de kans op gezondheidsrisico. Er worden allerlei lichaamsprocessen geactiveerd, zoals cellen en spieren, die verantwoordelijk zijn voor de verwerking van het cholesterol en glucose. Staan vergaderen of staand werken zijn opkomende trends, die ervoor zullen zorgen dat werknemers meer bewegen. Op dit moment besteedt slechts 1% van de bedrijven daar aandacht aan. Doordat ‘zitten is het nieuwe roken’ steeds meer aandacht krijgt, zal het percentage bedrijven die dergelijke mogelijkheden bieden naar verwachting stijgen.

Heb je een beroep waar je veel zit, maar ben je wel regelmatig in de sportschool te vinden?

Uit onderzoek van de University of Leicester is gebleken dat werknemers die naast hun zittende beroep regelmatig sporten alsnog de gezondheidsrisico’s lopen. Het is belangrijk dat naast het sporten ook op de werkvloer meer bewogen wordt.

Nu hoef jij natuurlijk niet dezelfde investering als Obama te doen, maar probeer elk uur even een kleine wandeling van een paar minuten te maken. Denk hierbij aan het lopen naar de wc of om iets te drinken te pakken.

Ik sta, jij staat, wij staan

‘Zitten is het nieuwe roken’ is wellicht wat overdreven, maar toch moeten we stil staan bij hoe ongezond veel zitten is. Je bent sneller vermoeid, het stimuleert de opbouw van giftige stoffen in het lichaam en het verhoogt de kans op hart- en vaatziekten. Door tijdens werktijd meer te bewegen heb je meer energie, ben je productiever en gelukkiger. Daarnaast verklein je de kans op verschillende gezondheidsproblemen. Woon jij de volgende vergadering staand bij?

[gravityform id=”34″ title=”true” description=”false”]