• min

Bewegen belangrijk voor ouderen

Bewegen is goed voor je motoriek en je geheugen. Het helpt je om fit te blijven. Bewegen zorgt er namelijk voor dat het verouderingsproces geremd wordt; het is goed voor de ademhaling, bloedcirculatie, spieren en botten, het verkleint het risico op botbreuken, het heeft een positieve invloed op de mentale gezondheid, het evenwichtssysteem blijft hierdoor beter in tact, je blijft langer zelfredzaam en ook lijkt het een positieve invloed te hebben op het voorkomen/reduceren van dementie en Alzheimer. Reden genoeg dus om hier aandacht aan te schenken.

Bewegen belangrijk voor ouderen

We willen wel ouder worden maar niet oud zijn. Een bekend fenomeen. Want je oud voelen betekent vaak dat je op veel vlakken merkt dat er dingen veranderen; je bent sneller moe, je wordt vergeetachtig, je bent minder flexibel en je hebt sneller klachten aan je bewegingsapparaat. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Wanneer je dit zo leest is het duidelijk dat het van belang is hier op tijd aandacht aan te besteden!

Risico's sporten ouderen

Wel is het belangrijk je te realiseren dat sporten op oudere leeftijd ook risico’s met zich meebrengt. Zo is er bijvoorbeeld meer kans op blessures aan botten, pezen en spieren en duurt de genezing van blessures langer. Het is dus van belang te bewegen onder deskundige begeleiding. Een sportinstructeur zorgt namelijk voor een goede opbouw en ondersteuning, wat blessures helpt voorkomen. Meer informatie hierover is te vinden op de site van het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport.

Wat is de beweegnorm voor ouderen?

In augustus 2017 is de Nederlandse beweegnorm vernieuwd. 55+’ers worden geadviseerd om minimaal 5 dagen in de week ten minste 30 minuten matig intensief te bewegen. Dit klinkt lastiger dan het is. Wandelen, fietsen, tuinieren, boodschappen doen, stofzuigen; alles waarvan je hartslag meer omhoog gaat dan bij zitten, is al matig intensief. Daarnaast mag je die 30 minuten ook nog eens in 3 blokken van 10 minuten verdelen. Naast deze beweegnorm is er ook nog een krachtnorm: 2 keer in de week krachttraining om spierafname en botontkalking te beperken.

Waar moet je op letten bij het bewegen voor ouderen?

Om optimaal te kunnen genieten van sporten zijn er een aantal punten belangrijk:

  • Houd rekening met aandoeningen, ziektes of blessures die je op dit moment misschien hebt. Vraag je huisarts of behandelaar om advies wanneer je twijfelt bij deelname aan een sportactiviteit.
  • Wil je spier- en bot versterkende oefeningen doen? Het is aan te raden om dit onder professionele begeleiding te doen. Dit is overigens voor elke beweeg- en sportactiviteit aan te bevelen.
  • Zorg ervoor dat de ondergrond stabiel en veilig is, om botbreuken te voorkomen.
  • Ben je minder stabiel? Zorg dat er ondersteuning in de buurt is.
  • Sport/beweeg in je eigen tempo.
  • Kies een sport/beweegprogramma wat bij je past en wat je ziet zitten. Bij sporten is het belangrijk dat je plezier hebt.

Welke sport voor ouderen?

Fietsen, fitnessen, zwemmen, tennis, wandelen, hardlopen en ook yoga zijn zeer geschikt voor en onder ouderen. Dit geldt dan vooral voor de 55- tot 65-jarigen. Onder 65- tot 79-jarigen is zowel gym als golf zeer populair.

Wil je meer informatie over waarom bewegen zo goed is voor je motoriek en je geheugen? Bekijk hieronder een heldere uitleg van Prof. Dr. Erik Scherder, Nederlandse hoogleraar neuropsychologie die verbonden is aan de Vrije Universiteit te Amsterdam (VU).

Doe onze Lichaamsverhoudingen Health Check om erachter te komen hoe het staat met jouw lichaamsverhoudingen!

Meer lezen?

Hieronder vind je een selectie van andere interessante nieuwsberichten die aansluiten bij wat je zojuist hebt gelezen. Ontdek en laat je inspireren!

Preventieve aandacht voor hart en vaatziekten – 9 tips voor een ultieme hartgezondheid

In 2040 zal het aantal mensen met hart- en vaatziekten ten opzichte van 2011 met 65% zijn gestegen. Althans, als wij de voorspellingen moeten geloven. Een ongezonde levensstijl is hier een belangrijke oorzaak van. Ondanks dat Nederlanders gezonder leven, is er een grote groep die achterblijft en dat is zonde. Om de kans op een stijging van 65% van hart- en vaatziekten te verkleinen moeten we meer ontspannen en gezonder leven. Door een gezonde leefstijl krijg je meer energie en blijf je ook op lange termijn fit en gezond. Door een gezonde balans tussen inspanning en ontspanning te creëren, gezonder te eten en meer te bewegen zul je op korte termijn en, nog belangrijker, op langere termijn een gezond resultaat zien.

29 november, 2023

3 tips om positiever in het leven te staan!

Positiever denken: een eigenschap die goed van pas komt in het dagelijks leven. Als je geneigd bent om het glas half vol te zien in plaats van half leeg, dan maakt dit het leven over het algemeen lichter en makkelijker. Er zijn mensen die dit van nature makkelijk afgaat, maar er zijn ook mensen die er wat meer moeite mee hebben om positiever te zijn. In deze blog lees je hoe je kunt leren om meer positief te denken.

5 oktober, 2023

5 tips om jouw stress om te zetten in meer energie

Ben je op zoek naar manieren om zowel je lichamelijke als geestelijke welzijn te verbeteren? Dan kunnen de volgende 5 tips je wellicht helpen. Sporten heeft namelijk een onmiskenbare impact op zowel je stress niveau als je fysieke gezondheid, en de voordelen ervan zijn vaak verrassender dan je denkt. Naast de welbekende voordelen van sporten, zoals gewichtsbeheersing en het verminderen van gezondheidsrisico's, gaat sporten veel verder. Het biedt een belangrijke stimulans voor onze geestelijke gezondheid. In tijden van stress en spanning kan het soms moeilijk zijn om te ontspannen, maar gelukkig is er voor elke vorm van stress een oplossing binnen handbereik.

5 oktober, 2023