Het volhouden van goede voornemens: minder stress2019-07-30T13:10:53+02:00

Project Description

ontspannen hangmat

Het volhouden van goede voornemens: minder stress

Wil je in 2017 minder stress ervaren in je leven? Een mooi streven, want het levert meer plezier en ontspanning op. Toch is het voor velen makkelijker gezegd dan gedaan. Dit komt doordat het ervaren van minder stress om een andere mindset vraagt. Stress hoort bij het leven, maar het verschil zit in de manier hoe je ermee om gaat. Wanneer je je bijvoorbeeld verzet of je voelt frustratie(s), dan kost dat energie en levert dat stress op. Wanneer het je lukt om je niet te verzetten, je laat het los, dan krijgt je stress minder aandacht en kost de situatie minder energie. Leren loslaten is dan ook de basisvaardigheid wanneer het gaat om het beter leren omgaan met stresssituaties.

Dit gebeurt er met je lichaam als je minder gestrest bent

  • Je kunt helder denken en beslissingen nemen
  • Je verlaagt de kans op gezondheidsproblemen
  • Je bent proactief
  • Je voelt je positief

Meer ruimte voor jezelf en verlaag je de kat de onderstaande tips creëer je mens op stress.

Tip 1: Zeg vaker ‘Nee’

Een belangrijk onderdeel is dat je leert om – zonder schuldgevoel – vaker nee te zeggen. Heb je bijvoorbeeld wel eens bijgehouden hoeveel keer je wordt gestoord tijdens een werkdag? Of het teveel aan aanbod van extra opdrachten en het niet durven afwijzen? Zelfs als je in eerste instantie denkt dat het wel mee zal vallen, kunnen deze situaties voor onnodige stress zorgen. Voor je het weet kom je in de knoop met je planning. Hoi stress, dag ontspanning.

‘Morgen is er weer een dag’. Voel je stress opkomen? Herhaal deze gedachte een aantal keren. Op deze manier verlaag je de druk voor jezelf.

Tip 2: Zorg voor een goede nachtrust

Wist jij dat onvoldoende slaap een oorzaak kan zijn van stress? Bij weinig ontspanning en slaap maakt je lichaam het stresshormoon cortisol aan, waardoor je lichaam niet uitgerust raakt en de gebeurtenissen van de dag niet kan verwerken. Door je slaapkamer te verduisteren, voor het slapen gaan minder op je smartphone te kijken en voldoende te bewegen verhoog je de kans dat je heerlijk slaapt.

Tip 3: Neem bewust tijd voor jezelf

Door vaker te genieten van momenten van ontspanning creëer je meer balans. Ook in je privé leven. Als je ontspant laat je eventueel opgebouwde stress ontsnappen, wat je nieuwe energie geeft om later weer productief aan de slag te gaan. Geniet bijvoorbeeld van die heerlijke cappuccino, haal even een frisse neus of word je bewust van je ademhaling. Het zijn de momenten van ontspanning die je energielevel een lekkere boost geven.

Tip 4: Bewaar het overzicht

Ervaar je de druk op je werk als een uitdaging of heb je het gevoel de controle te verliezen? Eventuele stress kan worden omgezet door voor jezelf een overzicht te creëren. Voor sommige mensen werkt een ‘to do lijst’, maar het kan ook zijn dat je deze vervangt door werkzaamheden stap voor stap te benoemen en uit te voeren. Dit kun je bijvoorbeeld doen door je op twee doelen te concentreren. Door niet meer te doen dan op je (realistische) to-do-lijstje staat, voorkom je dat je de lat te hoog legt. Dit zorgt voor voldoening, wat je energie geeft, in plaats van dat het je energie kost.

Een nieuw jaar, nieuwe kansen! Probeer de dagelijkse drukte los te laten. Door meer te ontspannen en situaties te relativeren, verhoog jij de kans op zo min mogelijk last te hebben van stress.

Go easy on yourself. Whatever you do today, let it be enough

[gravityform id=”34″ title=”true” description=”false”]