Het volhouden van goede voornemens: minder alcohol drinken2019-07-30T13:08:26+02:00

Project Description

alcohol wijn

Het volhouden van goede voornemens: minder alcohol drinken

Het drinken van minder of geen alcohol is een populair voornemen. December is een maand vol feestdagen en borrels, waardoor veel van ons elk jaar weer met zichzelf afspreekt om in het nieuwe jaar minder te drinken. In ieder geval de eerste paar maanden, weken, dagen… Ondanks dat velen in het begin van januari vol goede moed van start gaan, is volhouden niet voor iedereen even makkelijk. Herkenbaar? Wij helpen je graag een handje.

Dit gebeurt er met je lichaam als je mindert met het drinken van alcohol

Uit het Britse onderzoek ‘Dry January’, waarvoor ruim 850 deelnemers een maand lang geen alcohol dronken, blijkt dat een maand zonder alcohol:

  • de lever zuivert
  • de bloeddruk verbetert
  • de suikerspiegel verlaagt
  • de slaapkwaliteit verbetert ten goede komt aan het energielevel
  • de concentratie verbetert

Start met ‘Dry january’

Plan een alcoholvrije maand in. Op deze manier sla je twee vliegen in één klap: je houdt je aan jouw goede voornemen, wat voor een goed gevoel zorgt, en je verhoogt de kans dat je ook de rest van het jaar mindert met alcohol.

Een maand zonder alcohol; met deze tips krijg je het voor elkaar:

Tip 1: Vertel het aan vrienden en familie

Door van jouw voornemen geen taboe te maken, houd je het onderwerp luchtig. Het drinken van minder alcohol betekent tenslotte niet dat je nooit meer van een glas wijn of bier zult genieten. Misschien is er trouwens wel iemand die samen met jou de uitdaging aan wil gaan. Wanneer je samen naar een doel toewerkt, is de kans van slagen immers groter.

Tip 2: Werk aan je zelfvertrouwen

Wanneer je merkt dat je alcohol nodig hebt om je op je gemak te voelen, is het verstandig om op een gezondere manier aan je zelfvertrouwen te werken. Het vraagt in het begin misschien wat moed, maar uiteindelijk heb je er je leven lang plezier van.

Tip 3: Kies jouw non-alcoholistisch gezelligheidsdrankje

Wist jij dat warme dranken dezelfde gezelligheid als bier en wijn uitstralen? Een kop koffie of verse thee zijn ideale vervangers voor alcohol, ook wanneer jij met je vrienden op het terras zit. Daarnaast zou je kunnen kiezen voor een mocktail (alcoholvrije cocktail). Een feestelijk drankje zonder alcohol, maar met bubbels, fruit en versieringen. Wellicht is het een andere vorm van gezelligheid, maar in ieder geval één zonder kater.

Allemaal leuk en aardig, maar hoe houd je het vol?

  • Zoek meer variatie in je dagritme. De kans is groot dat je merkt dat een groot deel van je sociale leven bestaat uit eten en drinken. Vandaar dat het voor de meesten lastig is om dit voornemen vol te houden. Je bent het drinken van alcohol op het terras, in de kroeg of in een restaurant gewend. Een oplossing hiervoor kan zijn om meer tijd te besteden aan: het kijken van je favoriete serie, sporten of het avondeten met vrienden vervangen door een lunch.
  • Haal je eigen drankjes. Mits je een ‘alcoholvrije maand maatje’ hebt, is de kans groot dat je weinig support zal ervaren. Trek dan ook je eigen plan. Mochten jouw vrienden toch bier of wijn voor je bestellen, gun deze iemand anders en haal zelf iets te drinken. Een bijkomend voordeel is dat je leert hoe het voelt om sterk in je schoenen te staan!
  • Gebruik je creativiteit. Wil jij tijdens sociale gelegenheden niet opvallen door geen alcohol te drinken? Heb je geen zin in discussies? Kies voor alcoholvrij bier of wijn en je hoeft niets uit te leggen.

Het is niet nodig om helemaal te stoppen met het drinken aan alcohol. Minderen kan ook. Probeer bijvoorbeeld twee alcoholvrije dagen per week in te plannen om gewenning van alcohol te voorkomen. Wil je toch graag een glas wijn of bier? Drink dan tussendoor voldoende water, combineer het niet met andere alcoholische dranken en daag jezelf uit om als laatste je glas leeg te hebben.

It’s not going to be easy, it’s going to be worth it!

[gravityform id=”34″ title=”true” description=”false”]