• min

Vergroot jouw mentale weerbaarheid met veerkacht

Veerkracht, of mentale weerbaarheid heeft te maken met de manier waarop we in staat zijn om te gaan met lastige of emotioneel zware situaties. Denk hierbij aan stress, conflicten, veranderingen en tegenslagen. In hoeverre ben je bestand tegen druk? Lukt het je om mee te bewegen met veranderingen die op jou af komen? En ben je bereid om over te stappen naar een andere functie of takenpakket mocht dat nodig zijn? En voel je ook aan wanneer iets ten koste gaat van jouw veerkracht, en dus dat er een energielek is? Met een goede veerkracht vergroot je de mentale weerbaarheid!

Gunstig

Heb je een positieve score op veerkracht? Dan betekent dit dat je in staat bent om in moeilijke tijden positief, toekomstgericht en sterk te blijven. Zoals hierboven als is gezegd, veerkrachtig zijn is een waardevolle eigenschap.

Het helpt je om proactief te zijn in veranderende omstandigheden en om de regie te houden over jouw werk en loopbaan. Om deze veerkrachtige instelling vast te houden, is zelfkennis de belangrijkste basis. Zelfkennis zorgt ervoor dat je ontdekt waar je talenten & drijfveren liggen en waar je energie van krijgt, zowel op korte als op lange termijn. Op deze manier houd je jezelf in balans.

Ongunstig

Het kan ook zijn dat je een ongunstige score op veerkracht hebt. Dit betekent dat je onvoldoende in staat bent om in moeilijke tijden positief, toekomstgericht en overeind te blijven. Doordat je onvoldoende veerkrachtig bent verlies je waardevolle energie. En bestaat de kans dat je onvoldoende regie hebt over jouw leven, je werk en je loopbaan.

Weinig veerkracht kan dan ook leiden tot onzekerheid, onvrede en stress. Daarnaast kan het ten koste gaan van je gezondheid. Het is dan zeker interessant om te onderzoeken waar de verbetermogelijkheden liggen. Is er intern iets mogelijk? Bijvoorbeeld op het gebied van zelfkennis en persoonlijk leiderschap? En of is er extern veel aan de hand waardoor de rek er uit is? Hierbij kun je denken aan een onveilige werksituatie of een te grote werkdruk.

Bij het ontwikkelen van veerkracht is zelfkennis de belangrijkste basis. Door te doen waar je goed in bent, te werken in een omgeving die bij je past en waar je je veilig voelt, bouw je veerkracht op.

Meer zelfinzicht kan je daarbij helpen

Soms denken we onvoldoende na over wat we van onze baan of thuissituatie vinden en beïnvloedt dat onbewust hoe we in het leven staan. Ga eens na of je genoeg plezier haalt uit de dingen die je doet. Stel jezelf de volgende vragen:

  • Slaap je voldoende?
  • Heb je plezier in je werk?
  • Ervaar je stress?
  • Zijn er zaken die je zou willen veranderen als je daartoe de mogelijkheid had?
  • Is er iets wat je ervaart als te veel in je functie? Bijvoorbeeld te veel taken, te hoge werkdruk, teveel veranderingen, een hoog ziekteverzuim, te veel verantwoordelijkheid, te veel informatie.
  • Is er iets wat je ervaart als te weinig in je functie? Bijvoorbeeld: te weinig (ondersteunend) personeel, leidinggevende te weinig aanwezig, onduidelijke taakverdeling (wie doet wat, wanneer en waarom), te weinig samenwerking, te weinig regelmogelijkheden (mogelijkheden om zelf te handelen), te weinig verantwoordelijkheid.
Antwoorden vergroten je mentale weerbaarheid

De antwoorden op deze vragen kunnen je helpen meer inzicht te krijgen in waar de oorzaak ligt van een gevoel van onvrede of spanning. En het kan jou helpen gericht aan de slag te gaan om beter voor jezelf te zorgen. Het is namelijk mogelijk je gedrag en gewoontes veranderen!

Ontwikkel VEERKRACHT

Veerkracht is de mate waarin je jezelf kunt aanpassen aan een veranderende situatie en in hoeverre je kunt herstellen tijdens of na een stressvolle gebeurtenis. Stress ontstaat meestal bij tegenslagen als ontslag of ziekte, of bij de vrees voor zulke tegenslagen.

Daarnaast kan een positieve verandering ook voor stress zorgen. Denk dan aan bijvoorbeeld een promotie naar een functie die meer verantwoordelijkheden met zich meebrengt, of het krijgen van een kind. Maar veerkracht is óók: groeien en leren van stressvolle situaties en je verwachting bijstellen. Je mate van veerkracht bepaalt vervolgens hoeveel impact zo’n gebeurtenis op je heeft, hoe gestrest je ervan raakt en hoe je omgaat met die stress.

Oefening: Veerkachtig reageren op tegenslag

  1. Denk na over de tegenslag waar je mee zit.
  2. Wat is de kern van de gebeurtenis, welke emoties en gedachten roept die op? In hoeverre heb jij nog invloed op hoe de tegenslag zich ontvouwt of hoe je met de tegenslag omgaat?
  3. Bedenk wat wél mogelijk zou zijn en wat je graag zou willen.
  4. Probeer een positief, realistisch en levendig beeld te schetsen van wat jij wél kunt doen om de situatie voor jou te verbeteren. Hoe ziet het er dan uit? Wat heb jij dan gedaan? Wat is er dan verbeterd?
  5. Probeer de veerkracht die je al eerder hebt ontwikkelt aan te boren en te versterken. Kijk terug: waren er momenten in je leven waarop je veerkrachtig reageerde op tegenslag? Heb je toen bijvoorbeeld meteen hulptroepen ingeschakeld? Bedenk ook waar je goed in bent. Deze eigenschap kan je helpen om met de huidige tegenslag om te gaan.

Een training of persoonlijke begeleiding kan verder helpen om jouw veerkracht te vergroten. Simple Check werkt nauw samen met verschillende coaches en trainers die gespecialiseerd zijn in dit onderwerp. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Bron:

  1. Psychologie Magazine
  2. Boek; Optimisme, Hoop, Veerkracht, Zelfvertrouwen van Matthijs Steeneveld; psycholoog, trainer en coach bij het Bureau voor Positieve Psychologie.

Meer lezen?

Hieronder vind je een selectie van andere interessante nieuwsberichten die aansluiten bij wat je zojuist hebt gelezen. Ontdek en laat je inspireren!

Preventieve aandacht voor hart en vaatziekten – 9 tips voor een ultieme hartgezondheid

In 2040 zal het aantal mensen met hart- en vaatziekten ten opzichte van 2011 met 65% zijn gestegen. Althans, als wij de voorspellingen moeten geloven. Een ongezonde levensstijl is hier een belangrijke oorzaak van. Ondanks dat Nederlanders gezonder leven, is er een grote groep die achterblijft en dat is zonde. Om de kans op een stijging van 65% van hart- en vaatziekten te verkleinen moeten we meer ontspannen en gezonder leven. Door een gezonde leefstijl krijg je meer energie en blijf je ook op lange termijn fit en gezond. Door een gezonde balans tussen inspanning en ontspanning te creëren, gezonder te eten en meer te bewegen zul je op korte termijn en, nog belangrijker, op langere termijn een gezond resultaat zien.

29 november, 2023

3 tips om positiever in het leven te staan!

Positiever denken: een eigenschap die goed van pas komt in het dagelijks leven. Als je geneigd bent om het glas half vol te zien in plaats van half leeg, dan maakt dit het leven over het algemeen lichter en makkelijker. Er zijn mensen die dit van nature makkelijk afgaat, maar er zijn ook mensen die er wat meer moeite mee hebben om positiever te zijn. In deze blog lees je hoe je kunt leren om meer positief te denken.

5 oktober, 2023

5 tips om jouw stress om te zetten in meer energie

Ben je op zoek naar manieren om zowel je lichamelijke als geestelijke welzijn te verbeteren? Dan kunnen de volgende 5 tips je wellicht helpen. Sporten heeft namelijk een onmiskenbare impact op zowel je stress niveau als je fysieke gezondheid, en de voordelen ervan zijn vaak verrassender dan je denkt. Naast de welbekende voordelen van sporten, zoals gewichtsbeheersing en het verminderen van gezondheidsrisico's, gaat sporten veel verder. Het biedt een belangrijke stimulans voor onze geestelijke gezondheid. In tijden van stress en spanning kan het soms moeilijk zijn om te ontspannen, maar gelukkig is er voor elke vorm van stress een oplossing binnen handbereik.

5 oktober, 2023