• min

Krachtig zelfvertrouwen: Mentaal weerbaar met 4 oefeningen

Zelfvertrouwen is een realistische kijk op jouw eigen kunnen; het vertrouwen dat je zelf taken en hindernissen aankunt. En het vertrouwen dat het ook goed is als er zaken zijn waar je niet goed in bent. Je ten allen tijde waardig voelen is een belangrijke voorwaarde voor zelfvertrouwen. Zelfvertrouwen vergroot jouw mentale weerbaarheid!

Vergroot je mentale weerbaarheid met zelfvertrouwen

Veerkracht, optimisme, hoop en zelfvertrouwen helpen ons door een crisis.

Wat houden deze eigenschappen die je crisisbestendig maken precies in? En hoe kun je die verder ontwikkelen? En dus je weerbaarheid vergroten? In eerdere artikelen heb je al meer informatie gekregen over het denken als een optimist en het behouden van hoop. Dit keer gaan we wat dieper in op het belang van zelfververzekerheid.

Extra zelfvertrouwen

Zelfverzekerheid zet aan tot actie. Daarom is het goed om er in tijden van crisis veel van te hebben. Psychologen verstaan onder zelfverzekerheid: geloof in je eigen kunnen. Het is het vertrouwen dat jij in staat bent om dingen te kunnen bereiken. Je geloof daarin maakt dat je in beweging komt.

‘Geloof’ is dus een heel belangrijk onderdeel van zelfvertrouwen: het is meer een gevoel dan een weten. Je weet immers nooit zeker of iets je gaat lukken. Misschien is de kans van slagen 99 procent. Of 1 procent. Waar het om gaat, is of je van tevoren het idee hebt dat je het kunt.

Voor omgaan met tegenslag geldt eigenlijk hetzelfde als voor leren autorijden. Bij je eerste rijles lukt het niet om tegelijkertijd te schakelen, op de weg te kijken en de motor te laten draaien. Na jarenlang autorijden gaat het automatisch en is je kwetsbaarheid verdwenen. Autorijden is typisch iets wat je in de praktijk oefent, maar veel oefeningen om je zelfverzekerheid te vergroten kun je ook in je hoofd doen.

Zelfvertrouwen is geen eigenschap die je wel of niet hebt, zegt psycholoog Fred Sterk, auteur van onder andere het boek ‘Denk je sterk!’. Een baby wordt niet geboren met een flinke portie zelfverzekerheid. “Wel bepaalt de gevoeligheid van je centraal zenuwstelsel of je van nature geneigd bent veel of weinig angst te ervaren”, weet hij.

Hij ziet zelfvertrouwen eerder als iets wat je kunt leren. Al speelt opvoeding een rol. “Als je warm en liefdevol bent opgevoed, ontwikkel je een basis voor een positief zelfbeeld. Die basis zorgt ervoor dat je in je leven risico’s durft te nemen, waardoor je zelfverzekerheid opbouwt”, zegt Sterk. Maar ook zelfinzicht en het besef wat je al hebt weten te bereiken helpt bij het ontwikkelen van zelfverzekerheid.

Oefening zelfverzekerdheid

Neem een taak of activiteit in gedachten waar je nog niet zoveel vertrouwen in hebt. Lees eerst de instructie en sluit vervolgens je ogen.

Oefening voor mentale weerbaarheid voor meer zelfverzekerdheid
  1. Richt je aandacht op je ademhaling, voel hoe je buik en borstkas op en neer bewegen.
  2. Stel je vervolgens de taak of activiteit voor waar je nog weinig zelfverzekerheid voor hebt. Beeld je in hoe het eruit ziet als je daarmee bezig bent. Je kunt dit beeld als een film voorbij laten komen. Stel je het levendig voor. Wat zie je om je heen? Zijn er andere mensen? Hoe zit of sta jij erbij? Wat doe je?
  3. Richt je aandacht vervolgens op de gedachten, emoties en sensaties die je ervaart. Sta open voor wat er is. Misschien voel je veel spanning, zie je een mislukking voor je. Je hoeft dat niet te veranderen, alleen op te merken.
  4. Beeld je nu die taak of activiteit opnieuw in, maar nu zie je het jezelf succesvol doen. Ook dit stel je je weer levendig voor. Wat doe je nu anders? Wat ervaar je? Wat doen anderen? Welke sterke eigenschappen van jezelf zet je in? Je zult merken dat je, puur doordat je je dingen inbeeldde die je goed deed, al iets meer zelfverzekerheid hebt gekregen.

Door deze oefening te doen voor alle dingen waar je tegen opziet, ontwikkel je meer zelfverzekerheid, dus ook de zin om in actie te komen – en daarmee kun je elke crisis beter aan.

Jezelf accepteren zoals je bent is belangrijk bij het creëren van zelfvertrouwen!

Wanneer je een gebrek aan zelfverzekerheid hebt, kun je dit niet zomaar in een uurtje veranderen. Dat vraagt tijd en aandacht. Maar het is het waard! Met de tips uit deze blog kun je nog meer concrete stappen zetten om jouw zelfverzekerheid te vergroten.

Simple Check

Daarnaast kan een training of persoonlijke begeleiding je echt helpen bij het ontwikkelen van voldoende zelfverzekerheid. En dus bij het creëren van een stevige basis. Simple Check werkt nauw samen met verschillende coaches en trainers die gespecialiseerd zijn in dit onderwerp en die graag preventief aan de slag willen. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Bron:
  1. Psychologie Magazine
  2. Boek; Optimisme, Hoop, Veerkracht, Zelfvertrouwen van Matthijs Steeneveld; psycholoog, trainer en coach bij het Bureau voor Positieve Psychologie.

Meer lezen?

Hieronder vind je een selectie van andere interessante nieuwsberichten die aansluiten bij wat je zojuist hebt gelezen. Ontdek en laat je inspireren!

Preventieve aandacht voor hart en vaatziekten – 9 tips voor een ultieme hartgezondheid

In 2040 zal het aantal mensen met hart- en vaatziekten ten opzichte van 2011 met 65% zijn gestegen. Althans, als wij de voorspellingen moeten geloven. Een ongezonde levensstijl is hier een belangrijke oorzaak van. Ondanks dat Nederlanders gezonder leven, is er een grote groep die achterblijft en dat is zonde. Om de kans op een stijging van 65% van hart- en vaatziekten te verkleinen moeten we meer ontspannen en gezonder leven. Door een gezonde leefstijl krijg je meer energie en blijf je ook op lange termijn fit en gezond. Door een gezonde balans tussen inspanning en ontspanning te creëren, gezonder te eten en meer te bewegen zul je op korte termijn en, nog belangrijker, op langere termijn een gezond resultaat zien.

29 november, 2023

3 tips om positiever in het leven te staan!

Positiever denken: een eigenschap die goed van pas komt in het dagelijks leven. Als je geneigd bent om het glas half vol te zien in plaats van half leeg, dan maakt dit het leven over het algemeen lichter en makkelijker. Er zijn mensen die dit van nature makkelijk afgaat, maar er zijn ook mensen die er wat meer moeite mee hebben om positiever te zijn. In deze blog lees je hoe je kunt leren om meer positief te denken.

5 oktober, 2023

5 tips om jouw stress om te zetten in meer energie

Ben je op zoek naar manieren om zowel je lichamelijke als geestelijke welzijn te verbeteren? Dan kunnen de volgende 5 tips je wellicht helpen. Sporten heeft namelijk een onmiskenbare impact op zowel je stress niveau als je fysieke gezondheid, en de voordelen ervan zijn vaak verrassender dan je denkt. Naast de welbekende voordelen van sporten, zoals gewichtsbeheersing en het verminderen van gezondheidsrisico's, gaat sporten veel verder. Het biedt een belangrijke stimulans voor onze geestelijke gezondheid. In tijden van stress en spanning kan het soms moeilijk zijn om te ontspannen, maar gelukkig is er voor elke vorm van stress een oplossing binnen handbereik.

5 oktober, 2023