Vergroot je mentale weerbaarheid: Inzicht in jouw zelfvertrouwen!2019-04-04T11:42:22+02:00

Project Description

Zelfvertrouwen

Vergroot je mentale weerbaarheid: Inzicht in jouw zelfvertrouwen!

xx

Veerkracht, optimisme, hoop en zelfvertrouwen helpen ons door een crisis.

Wat houden deze eigenschappen die je crisisbestendig maken precies in? En hoe kun je die verder ontwikkelen? En dus je weerbaarheid vergroten? In eerdere artikelen heb je al meer informatie gekregen over het belang van veerkracht, het denken als een optimist en het behouden van hoop. Dit keer gaan we wat dieper in op het belang van zelfvertrouwen.

Zelfvertrouwen, wat is dat?

Zelfvertrouwen is een realistische kijk op jouw eigen kunnen; het vertrouwen dat je zelf taken en hindernissen aankunt. En het vertrouwen dat het ook goed is als er zaken zijn waar je niet goed in bent. Je ten allen tijde waardig voelen is een belangrijke voorwaarde voor zelfvertrouwen.

Kweek extra zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen zet aan tot actie. Daarom is het goed om er in tijden van crisis veel van te hebben. Psychologen verstaan onder zelfvertrouwen: geloof in je eigen kunnen. Het is het vertrouwen dat jij in staat bent om dingen te kunnen bereiken. Je geloof daarin maakt dat je in beweging komt.

‘Geloof’ is dus een heel belangrijk onderdeel van zelfvertrouwen: het is meer een gevoel dan een weten. Je weet immers nooit zeker of iets je gaat lukken. Misschien is de kans van slagen 99 procent. Of 1 procent. Waar het om gaat, is of je van tevoren het idee hebt dat je het kunt.

Voor omgaan met tegenslag geldt eigenlijk hetzelfde als voor leren autorijden. Bij je eerste rijles lukt het niet om tegelijkertijd te schakelen, op de weg te kijken en de motor te laten draaien. Na jarenlang autorijden gaat het automatisch en is je kwetsbaarheid verdwenen. Autorijden is typisch iets wat je in de praktijk oefent, maar veel oefeningen om je zelfvertrouwen te vergroten kun je ook in je hoofd doen.

Zelfvertrouwen is geen eigenschap die je wel of niet hebt, zegt psycholoog Fred Sterk, auteur van onder andere het boek ‘Denk je sterk!’. Een baby wordt niet geboren met een flinke portie zelfvertrouwen. “Wel bepaalt de gevoeligheid van je centraal zenuwstelsel of je van nature geneigd bent veel of weinig angst te ervaren”, weet hij.

Hij ziet zelfvertrouwen eerder als iets wat je kunt leren. Al speelt opvoeding een rol. “Als je warm en liefdevol bent opgevoed, ontwikkel je een basis voor een positief zelfbeeld. Die basis zorgt ervoor dat je in je leven risico’s durft te nemen, waardoor je zelfvertrouwen opbouwt”, zegt Sterk. Maar ook zelfinzicht en het besef wat je al hebt weten te bereiken helpt bij het ontwikkelen van zelfvertrouwen.

OEFENING: ZO KRIJG JE MEER ZELFVERTROUWEN

Neem een taak of activiteit in gedachten waar je nog niet zoveel vertrouwen in hebt. Lees eerst de instructie en sluit vervolgens je ogen.

  1. Richt je aandacht op je ademhaling, voel hoe je buik en borstkas op en neer bewegen.
  2. Stel je vervolgens de taak of activiteit voor waar je nog weinig zelfvertrouwen voor hebt. Beeld je in hoe het eruit ziet als je daarmee bezig bent. Je kunt dit beeld als een film voorbij laten komen. Stel je het levendig voor. Wat zie je om je heen? Zijn er andere mensen? Hoe zit of sta jij erbij? Wat doe je?
  3. Richt je aandacht vervolgens op de gedachten, emoties en sensaties die je ervaart. Sta open voor wat er is. Misschien voel je veel spanning, zie je een mislukking voor je. Je hoeft dat niet te veranderen, alleen op te merken.
  4. Beeld je nu die taak of activiteit opnieuw in, maar nu zie je het jezelf succesvol doen. Ook dit stel je je weer levendig voor. Wat doe je nu anders? Wat ervaar je? Wat doen anderen? Welke sterke eigenschappen van jezelf zet je in? Je zult merken dat je, puur doordat je je dingen inbeeldde die je goed deed, al iets meer zelfvertrouwen hebt gekregen.

Door deze oefening te doen voor alle dingen waar je tegen opziet, ontwikkel je meer zelfvertrouwen, dus ook de zin om in actie te komen – en daarmee kun je elke crisis beter aan.

Jezelf accepteren zoals je bent is belangrijk bij het creëren van zelfvertrouwen!

Wanneer je een gebrek aan zelfvertrouwen hebt, kun je dit niet zomaar in een uurtje veranderen. Dat vraagt tijd en aandacht. Maar het is het waard! Met de tips uit deze blog kun je nog meer concrete stappen zetten om jouw zelfvertrouwen te vergroten.

Simple Check

Daarnaast kan een training of persoonlijke begeleiding je echt helpen bij het ontwikkelen van voldoende zelfvertrouwen. En dus bij het creëren van een stevige basis. Simple Check werkt nauw samen met verschillende coaches en trainers die gespecialiseerd zijn in dit onderwerp en die graag preventief aan de slag willen. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Bron:

  1. Psychologie Magazine
  2. Boek; Optimisme, Hoop, Veerkracht, Zelfvertrouwen van Matthijs Steeneveld; psycholoog, trainer en coach bij het Bureau voor Positieve Psychologie.

[gravityform id=”34″ title=”true” description=”false”]