Veilig genieten van de zon!2020-06-22T13:18:12+02:00

Project Description

Veilig genieten van de zon!

Zon

Het is verleidelijk om met mooi weer buiten te zitten en te genieten van de zon. En ondanks dat de zon veel voordelen biedt is het heel belangrijk om je huid goed tegen de zon te beschermen. Dr. Jetske Ultee, onderzoeksarts cosmetische dermatologie en auteur van het ‘Huidboek’ zet een aantal fabels op een rij:

Fabel 1: Zonnebaden kan geen kwaad.

Fabel 2: Als je niet snel verbrandt, hoef je ook niet te smeren.

Fabel 3: Smeren is niet nodig als het bewolkt is

Inmiddels is voor iedereen wel duidelijk dat het echt noodzakelijk om je te beschermen tegen de zonnestralen. Dan is de volgende stap te weten hoe je de juiste keuze maakt in het kiezen van jouw zonnebrandcrème. “Welke zonnebrand factor is verstandig te gebruiken en hoe zit het met de houdbaarheid van zonnebrand?”

7 belangrijke tips om veilig van de zon te genieten:

1. Bescherming tegen UVA en UVB

Dat verbranden niet goed voor je is, weten de meeste mensen wel. Je kan echter zelfs huidschade oplopen als je niet verbrandt en achter het raam in de zon zit. De boosdoeners zijn de zogenaamde UVA- en UVB-straling. UVA- en UVB-straling zijn 2 verschillende soorten straling. UVB is de straling die ervoor zorgt dat je bruin wordt, maar óók dat je verbrandt. UVA gaat veel venijniger ter werk. UVA komt dieper in de huid terecht en beschadigt daar de huid. UVA zorgt voor rimpels in je huid. Verbranden komt dus door UVB, huidveroudering door UVA. Het is dus belangrijk om een zonnebrandcrème te kopen die tegen zowel UVA als UVB beschermt.

2. Welke factor (SPF) moet je kiezen?

De schappen bij de drogisterij puilen uit met crèmes van factor 6 tot factor 50+. Dit wordt meestal aangegeven met de term SPF (Sun Protection Factor). Een hoge SPF biedt meer bescherming dan een lage. Tussen factor 30 en factor 50 zit echter weinig verschil. Factor 30 biedt bescherming tegen 97% van de zonnestralen. Factor 50 beschermt niet 100%, dus het verschil tussen factor 30 en factor 50 is minimaal. Een factor met een extreem lage SPF zou je eigenlijk niet moeten gebruiken. Deze bieden te weinig bescherming.
Let wel: per huidtype kan het verschillen welke factor het meest geschikt is. Overleg met een deskundige als je zeker wilt weten met welke SPF je het beste kunt smeren.

3. Smeren, smeren, smeren

Eigenlijk moeten we ons altijd tegen de zon beschermen. Het is net als met roken: je weet nooit van welke sigaret je longkanker krijgt. Zo weet je bij de zon nooit precies welke keer huidkanker veroorzaakt. Als je je hele lichaam goed wilt insmeren, heb je een hoeveelheid ter grootte van een borrelglaasje nodig. Een slimme truc is om 5 minuten nadat je je hebt ingesmeerd, je nog een keer in te smeren. Dan ben je waarschijnlijk overal goed geweest. Als je de hele dag in de zon blijft, moet je het smeren regelmatig herhalen. Het beste is om je iedere 2 uur in te smeren.

4. Is waterproof/water resistent crème echt nodig?

Wanneer er op zonnebrandcrème waterproof of water resistent staat, dan betekent dit dat de crème ook in het water beschermt. Het is echter niet zo dat het blijft zitten tijdens het zwemmen. Na het zwemmen moet je dus weer smeren – zelfs als de crème water resistent is.

5. Een goedkope of dure crème aanschaffen?

Zonnebrandcrème in Nederland heeft altijd de factor die het belooft. Dus factor (SPF) 30 is ook echt SPF 30. Er zijn wel kleine verschillen. Duurdere crèmes hebben in sommige gevallen betere filters, die je dus beter beschermen. Tegelijkertijd zorgen de duurdere crèmes voor schijnzekerheid, omdat je de neiging hebt om zuiniger te smeren. Van een dure fles drank schenk je ook kleinere borrels. Dus liever een goedkopere crème en dan lekker veel smeren.

6. Let op de ingrediënten

Er zijn een paar ingrediënten waar je op kan letten.

  • Parfums – Sommige crèmes hebben een lekker geurtje meegekregen, zoals citrus. Toegevoegde parfums kunnen in combinatie met zon echter voor pigmentvlekken zorgen. Niet kopen dus.
  • Alcohol – Alcohol irriteert de huid en droogt de huid uit: geen fijn ingrediënt dus.
  • Zonnefilter Oxybenzone – Dit is een chemisch zonnefilter. In vergelijking met andere chemische zonnefilters wordt deze extreem gemakkelijk in de huishouding opgenomen. Deze stof kan mogelijk hormoonverstorend werken en wordt teruggevonden in bloed, urine en zelfs moedermelk. Een omstreden zonnefilter dus.

7. Bescherm je dagelijks

Huidkanker komt het meest voor in het gezicht en dat is geen toeval. Ons gezicht wordt het meest blootgesteld aan de zon. Het is dus belangrijk om je gezicht (en hoofd) dagelijks te beschermen, ook in de winter. Gebruik elke dag een crème met een beschermingsfactor. SPF 15 zit tegenwoordig in allerlei dagcrèmes. Een lagere factor is niet afdoende en ook mannen moeten zich dagelijks beschermen. Daarnaast heeft het nog een voordeel; het is namelijk de beste anti-rimpelcrème die er is.

Geniet van de zomer!!

Bron: https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/achtergrondartikelen/detail/7-adviezen-over-zonnebrandcreme/

[gravityform id=”34″ title=”true” description=”false”]