• min

Tips goede werkhouding

Een goede til- zit- en sta-houding is nodig om veel lichamelijke klachten te voorkomen. Vanzelfsprekend zou je denken toch? Helaas zijn er ruim 69 honderdduizend werknemers per jaar die last krijgen van hun gezondheid naar aanleiding van een verkeerde houding tijdens het werk. Een juiste werkhouding en voldoende ontspanning verdienen daarom extra aandacht!

Tips goede werkhouding

Elke dag werken ruim 3 miljoen Nederlanders uren achter de pc. Logisch, want het technisch wonder voorziet ons in alle gemakken. Maar weet jij dat de maximale gezonde duur achter een computer 6 uur is? Velen gaan daar glansrijk overheen en zitten niet in de juiste houding. Daarom hebben wij voor jou een aantal tips om beter achter je pc te zitten:

  1. Zorg ervoor dat het beeldscherm recht voor je staat, met een armlengte afstand. Dit kun je controleren door de bovenkant op ooghoogte af te stellen.
  2. Zet je voeten plat op de grond en neem een actieve zithouding aan. Een op maat instelbare bureaustoel is daarbij ideaal.
  3. Zorg dat je goed achter in je stoel zit en je rug voldoende wordt ondersteund door de rugleuning.
  4. De hoogte van het bureaublad is op een juiste manier afgesteld wanneer de ellebogen er op kunnen rusten.
  5. Bel je regelmatig? Zorg dan dat je in het bezit bent van een headset. Op deze manier word je houding niet verstoord en kun je eenvoudig aantekeningen maken.
https://simplecheck.nl/wp-content/uploads/ergonomische-werkhouding-gezonde-werkhouding-tips-werknemer-medewerker-gezondheid-gezond-pmo-aanbieder-duurzame-inzetbaarheid.jpg

Staan gezondewerkhouding

‘Zitten is het nieuwe roken’ was één van de spraakmakende onderwerpen van het afgelopen jaar. Te veel zitten zou grote gezondheidsrisico’s met zich mee brengen. Staand werken wordt door velen gezien als de oplossing. Echter, aan staand werken zitten ook gezondheidsrisico’s verbonden, zoals: rugklachten, pijnlijke gewrichten en een slechte doorbloeding. Door een goede houding aan te nemen, verklein je de kans op deze klachten gelukkig al enorm.

Een goede stahouding bestaat uit: een rechte rug, je hoofd op, je schouders laag en borst vooruit. Voor een optimale werkhouding is het belangrijk om staan en zitten met elkaar af te wisselen. Een verstelbaar bureau waarmee je zittend en staand kunt werken, is niet voor iedereen haalbaar. Vraagt jouw collega of jij iets wilt drinken? Sla het aanbod af en loop op een ander moment zelf naar de kantine voor een kop koffie, thee of glas water en drink deze staand op.

Tenslotte kun je jezelf een aantal vragen stellen om na te gaan of je de juiste houding aanneemt. Zijn je armen gespannen? Heb je last van je ogen of kramp in je handen? Dit zijn allemaal tekenen dat je jouw werk even met rust te laten en bijvoorbeeld even te gaan wandelen.

https://simplecheck.nl/wp-content/uploads/werkhouding-gezonder-staan-werkplek-wervloer-werknemer-rugklachten-nekklachten-pmo-aanbieder.jpg

Goed tillen op werk

Om lichamelijke klachten te voorkomen is het verstandig om in een juiste houding voorwerpen te verplaatsen.

Tips voor een goede werkhouding voor het tillen zijn:
  1. Til een voorwerp op met twee handen, gebogen knieën en een rechte rug. Op deze manier verdeel je jouw krachten over je gehele lichaam.
  2. Til niet hoger dan de hoogte van jouw schouders
  3. Houdt het voorwerp zo dicht mogelijke bij jouw lichaam.
  4. Is het voorwerp te zwaar? Wellicht kun je het voorwerp vooruit duwen. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van een heftruck of een krik. Vraag indien nodig om hulp van een collega.
  5. Zorg ervoor dat je voorafgaand aan het tillen precies weet waar het voorwerp naar toe gesjouwd moet worden.
https://simplecheck.nl/wp-content/uploads/correct-tillen-werken-werkvloer-werknemers-gezondheid-duurzame-inzetbaarheid-pmo-aanbieder.jpg

Aan het werk!

Wil je werken aan je leefstijl? Heb je ideeën om je werkomgeving prettiger te maken? Of loop je tegen bepaalde zaken aan in je werk, zoals werkdruk, fysieke belasting of collega’s waar de samenwerking wat minder mee verloopt? Jouw werkgever helpt je graag om je werk en jezelf gezond te houden. Verder kun je altijd contact opnemen met Simple Check, de onafhankelijke adviseur duurzame inzetbaarheid

Meer lezen?

Hieronder vind je een selectie van andere interessante nieuwsberichten die aansluiten bij wat je zojuist hebt gelezen. Ontdek en laat je inspireren!

Herken de signalen van de 12 stadia van een burn-out

Burn-out komt voor in veel verschillende maten of vormen. Zo praat men soms van ‘overspannen’, ‘opgebrand’ of ‘overwerkt’. En van de veel voorkomende “ik kan niet wachten op mijn vakantie” tot de serieuze burn-out waarbij je een half jaar (of langer) hersteltijd nodig hebt om je leven weer op de rails te krijgen. De passende respons op verschillende vormen van stadia burn-out, is erg verschillend. Op tijd reageren en de juiste stappen nemen kan vaak zorgen voor een sneller herstel of juist het voorkomen van erger. In onderstaand artikel worden de 12 stadia besproken en staan belangrijke tips om mee aan de slag te gaan.

17 oktober, 2023

Zitten is het nieuwe roken, we zitten 85% van onze vrije tijd!

VPRO redacteur Katja de Bruin is het met de stelling ‘zitten is het nieuwe roken’ meer dan eens. Zij deed onderzoek naar het effect van het overmatig zitten en de resultaten zijn zorgwekkend. In haar boek ‘Zitten is het nieuwe roken’ gaat zij in op de gevolgen van het vele zitten en biedt diverse oplossingen. Door bijvoorbeeld vaker te gaan staan of een wandeling te maken, verklein je de kans op hart- en vaatziekten en heb je meer energie. De gezondheidsrisico’s die te veel zitten met zich mee brengen lijken nog niet bij iedereen bekend te zijn en daarom is het creëren van bewustwording meer dan nodig.

5 oktober, 2023

7 Tips talentontwikkeling

Wij geven tips voor talentonwikkeling! Aandacht voor talentontwikkeling is daarbij een belangrijk onderdeel. Dit draagt altijd bij aan de groei van zowel de medewerker als het bedrijf. Doordat je investeert in de ontwikkeling van je medewerkers, kunnen ze nu en in de toekomst toegevoegde waarde leveren voor je bedrijf. Hiermee voorkom je dat kennis verloren gaat en dat skills verouderen door alle technologische ontwikkelingen. Ook zorg je ervoor dat mensen gemotiveerd aan het werk blijven.

2 oktober, 2023