• min

7 tips voor je bloeddruk

Het hart pompt het bloed met kracht de slagaders in. Hierdoor ontstaat een druk op de bloedvaten. Bloeddruk is de kracht waarmee het hart het bloed de vaten in pompt en de druk die daardoor wordt uitgeoefend op de wanden van de bloedvaten. Een hoge bloeddruk (hypertensie) vergroot de kans op hart- en vaatziekten. Het meten van de bloeddruk geeft een indicatie van het risico op hart- en vaatziekten. De hoogte van de bloeddruk hangt echter af van vele factoren zoals leeftijd, geslacht, beweging en risicofactoren zoals roken en overgewicht. Bij een verhoogde bloeddruk moet het hart meer kracht uitoefenen om dezelfde hoeveelheid bloed door een kleinere opening te pompen. Het is daarom belangrijk dat je regelmatig je bloeddruk laat meten.

Tips bloeddruk

Een bloeddrukmeter meet altijd 2 waarden:

Bovendruk (systolische bloeddruk)
  • De bovendruk wordt gemeten als het hart samen knijpt. Dan is de druk het hoogst. De bovendruk geeft de beste schatting van het risico op hart- en vaatziekten.
Onderdruk (diastolische bloeddruk)
  • Als het hart zich ontspant, is de bloeddruk het laagst. Dit heet de onderdruk.

Wat is een gezonde bloeddruk?

Als de bloeddruk normaal is, dan krijgen alle delen van het lichaam voldoende bloed en zuurstof. De bloeddruk schommelt gedurende de dag, maar is gezond als hij onder de 140 (bovendruk) / 90 (onderdruk) mmHg ligt. In de ochtend en avond is de bloeddruk over het algemeen lager dan op de middag. Ook stijgt de bloeddruk tijdens bewegen, praten of emoties.

“Een goede bloeddruk is belangrijk om de hart- en vaten gezond te houden.”

Er zijn verschillende redenen waarom je de bloeddruk wilt meten. Voor sommige mensen is dit nieuwsgierigheid of bezorgdheid. Voor anderen is het op advies van de arts. Wat de reden ook is, zorg dat je de meting goed uitvoert. En gebruik een betrouwbare bloeddrukmeter. Bij Simple Check is het meten van de bloeddruk een standaard onderdeel van de PMO.

Symptomen en gevolgen van een langdurige hoge bloeddruk

De streefwaarde voor de bloeddruk is een waarde onder de 140/90 mmHg. Dit geldt voor volwassenen tot 80 jaar. (Bij een thuismeting moet de bloeddruk gemiddeld lager zijn dan 135/90 mmHg. Thuis is de bloeddruk over het algemeen iets lager dan in de spreekkamer bij de arts.)

Mensen met een hoge bloeddruk merken daar meestal niets van. Bij ernstige of langdurig verhoogde niet-behandelde bloeddruk kunnen wel symptomen optreden. Deze symptomen zijn onder meer hoofdpijn, vermoeidheid, misselijkheid, braken, kortademigheid, rusteloosheid en wazig zien.

Langdurig hoge bloeddruk beschadigt de wanden van de slagaders. De voortdurende druk op de vaten kan schade aanrichten. Bijvoorbeeld aan de hartspier, slagaders, hersenen, ogen en nieren. Tevens neemt de kans op slagaderverkalking toe. Door slagaderverkalking worden de vaten minder elastisch en neemt de bloeddruk verder toe.

Hoge bloeddruk, wat nu?

Met een gezonde levensstijl is de kans op een te hoge bloeddruk kleiner. De volgende punten zijn daarbij heel belangrijk:

Tip 1: Niet roken

Roken zorgt voor een stijging van de bloeddruk en een minder flexibele bloedwand. Stoppen met roken is goed voor de gezondheid, en wanneer je last hebt van een te hoge bloeddruk, is dit een extra reden. Er zijn veel methodes om te stoppen. Kies een methode die goed bij je past, dit verhoogt de kans op blijvend succes.

Tip 2: Gezond eten

Een gezond eetpatroon met dagelijks minimaal 200 gram groente en 2 stuks fruit draagt bij aan een goede bloeddruk. Dat komt doordat groente en fruit kalium leveren. Kalium gaat de bloeddrukverhogende werking van natrium tegen.

Tip 3: Zo weinig mogelijk zout

Zout is onder andere nodig voor een goede vochtbalans, prikkelen van zenuwen en het samentrekken van spieren. Te veel zout kan leiden tot een hoge bloeddruk.

Tip 4: Afvallen bij overgewicht

Bij één op de vijf mensen met een hoge bloeddruk is overgewicht de oorzaak. Volgens overheidsinstelling RIVM leidt gewichtsverlies van één kilo al tot een afname van de bovendruk met 1,6 mmHg en een daling van 1,3 mmHg op de onderdruk.

Tip 5: Beweeg voldoende

Voldoende beweging helpt de bloeddruk verlagen. Dit betekent niet dat je meteen de sportschool in hoeft. Vaker een blokje om en boodschappen doen op de fiets kunnen al veel verschil maken. Volgens de ‘Beweegnorm’ zouden we vijf dagen per week 30 minuten moeten bewegen.

Tip 6: Minder alcohol

Wanneer je meer dan drie alcoholische consumpties per dag nuttigt, verhoog je daarmee je bloeddruk.

Tip 7: leren omgaan met spanning en stress

Reacties van lichaam op aanhoudende stress zijn onder andere een hoge bloeddruk, hoog cholesterol en ontstekingen. Deze reacties van het lichaam beschadigen de vaatwand en versnellen het proces van slagaderverkalking.

Voedingstips die helpen je bloeddruk te verlagen

  • Vroeger kreeg iedereen met een verhoogde bloeddruk een streng natriumbeperkt dieet voorgeschreven. Inmiddels is bekend dat een natrium beperkt dieet niet bij iedereen de bloeddruk evenveel verbetert. Overigens is het wel voor iedereen aan te raden matig te zijn met zout. Gemiddeld eet de Nederlander zo’n negen gram zout per dag. Dit is 3600 milligram natrium, terwijl het lichaam in normale omstandigheden ongeveer 400 milligram per dag nodig heeft. We krijgen dus gemiddeld al veel meer zout binnen dan we nodig hebben.
  • Kant- en klaar producten, kaas, worst of vleeswaren bevatten veel zout.. Kruiden en specerijen zijn smakelijke alternatieven voor zout.
  • Gezond en gevarieerd eten, met veel groente en fruit, magere zuivelproducten, volkoren graanproducten en weinig verzadigd vet helpt om de bloeddruk te verlagen. Verse groente en fruit bevatten van nature weinig zout en bevatten kalium. De aanbevolen hoeveelheid kalium voor volwassenen is 3100 mg/dag volgens richtlijnen van de Europese commissie (2003).

“Samenvattend is het aan te raden gezond, vers en gevarieerd te eten, met veel groente en fruit, magere zuivelproducten, volkoren graanproducten en weinig verzadigd vet.”

DISCLAIMER

Deze informatie is niet bedoeld als vervanging voor medische zorg of behandeling. Dit dient uitsluitend ter ondersteuning of bewustwording richting een gezonde levensstijl. Bij resultaten die leiden tot ongerustheid raden we je aan contact op te nemen met jouw arts of zorgverstrekker.

Meer lezen?

Hieronder vind je een selectie van andere interessante nieuwsberichten die aansluiten bij wat je zojuist hebt gelezen. Ontdek en laat je inspireren!

Preventieve aandacht voor hart en vaatziekten – 9 tips voor een ultieme hartgezondheid

In 2040 zal het aantal mensen met hart- en vaatziekten ten opzichte van 2011 met 65% zijn gestegen. Althans, als wij de voorspellingen moeten geloven. Een ongezonde levensstijl is hier een belangrijke oorzaak van. Ondanks dat Nederlanders gezonder leven, is er een grote groep die achterblijft en dat is zonde. Om de kans op een stijging van 65% van hart- en vaatziekten te verkleinen moeten we meer ontspannen en gezonder leven. Door een gezonde leefstijl krijg je meer energie en blijf je ook op lange termijn fit en gezond. Door een gezonde balans tussen inspanning en ontspanning te creëren, gezonder te eten en meer te bewegen zul je op korte termijn en, nog belangrijker, op langere termijn een gezond resultaat zien.

29 november, 2023

3 tips om positiever in het leven te staan!

Positiever denken: een eigenschap die goed van pas komt in het dagelijks leven. Als je geneigd bent om het glas half vol te zien in plaats van half leeg, dan maakt dit het leven over het algemeen lichter en makkelijker. Er zijn mensen die dit van nature makkelijk afgaat, maar er zijn ook mensen die er wat meer moeite mee hebben om positiever te zijn. In deze blog lees je hoe je kunt leren om meer positief te denken.

5 oktober, 2023

5 tips om jouw stress om te zetten in meer energie

Ben je op zoek naar manieren om zowel je lichamelijke als geestelijke welzijn te verbeteren? Dan kunnen de volgende 5 tips je wellicht helpen. Sporten heeft namelijk een onmiskenbare impact op zowel je stress niveau als je fysieke gezondheid, en de voordelen ervan zijn vaak verrassender dan je denkt. Naast de welbekende voordelen van sporten, zoals gewichtsbeheersing en het verminderen van gezondheidsrisico's, gaat sporten veel verder. Het biedt een belangrijke stimulans voor onze geestelijke gezondheid. In tijden van stress en spanning kan het soms moeilijk zijn om te ontspannen, maar gelukkig is er voor elke vorm van stress een oplossing binnen handbereik.

5 oktober, 2023