Stoppen met roken: deze keer gaat het mij lukken!2019-08-06T14:37:52+02:00

Project Description

handen op elkaar

Stoppen met roken: deze keer gaat het mij lukken!

Uit onderzoek van het TRIMBOS Instituut blijkt dat 80% van de rokers zich elk jaar voorneemt om te stoppen. Bij elkaar opgeteld doen rokers jaarlijks 1 miljoen stoppogingen en wel op de meest creatieve manieren. Van laseren tot mindfullness, van hypnose tot acupunctuur.

Mocht je al een paar mislukte stoppogingen hebben gedaan, dan heeft dit ongetwijfeld invloed op jouw vertrouwen in je eigen kunnen. Aan de andere kant laat het zien dat je diep van binnen van het roken af wilt. Het maakt niet uit of je slechts een aantal jaar rookt, een gezelligheidsroker bent of al jaren de ene sigaret na de andere opsteekt, er is altijd een reden om te stoppen met roken. Wij hebben voor jou op een rij gezet hoe je de kans op succes vergroot.

Geloof in jezelf!

De oplossing voor stoppen met roken ligt dichterbij dan je denkt. Jij bent namelijk de enige die bepaalt of je rookt of niet. Jij hebt de touwtjes in handen, niet de sigaretten-, nicotinevervangers of creatieve behandelingen. De kunst is om overtuigd te zijn van jouw succes. Ondanks dat wordt gezegd dat stoppen met roken enorm lastig is, het is aan jou om de knop om te zetten. Eén ding is zeker: jij bent klaar voor een rookvrij leven.

Tip 1: Krijg voor jezelf duidelijk waarom je rookt.

Neem daarbij in gedachte dat de laatste sigaret die je hebt gerookt niks verschilt met jouw allereerste sigaret. Rook je omdat je het gezellig vindt of omdat je verslaafd bent? Lees eventueel het artikel “Stoppen met roken, wat is de manier?” nog een keer door.

Tip 2: Daag jezelf uit.

Pak een sigaret en leg deze voor je neer. Wie is sterker? De sigaret of je wil om te stoppen?

Tip 3: Beloon jezelf!

Wanneer je niet naar de sigaret grijpt, terwijl je daar behoefte aan hebt, mag je trots zijn op jezelf. Spreek daarnaast met jezelf af dat wanneer je een mijlpaal hebt bereikt (bijvoorbeeld elke 3 maanden gestopt), je iets leuk voor jezelf koopt of uit eten gaat bij je favoriete restaurant. Je hebt immers geld genoeg over!

Hulpmiddelen moedigen roken aan

Ruim 40% van het aantal mensen dat elk jaar probeert te stoppen, maakt gebruik van hulpmiddelenzoals: de e-sigaret, nicotine kauwgom en nicotine pleisters. Er zijn veel discussies over de effectiviteit van deze sigarettenvervangers. Is het een manier om de rookverslaving af te bouwen of houdt het de verslaving in stand? De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit is in ieder geval van mening dat met name de e-sigaretten – zowel met als zonder nicotine – erg onveilig zijn, dat consumenten ze niet langdurig en structureel zouden moeten gebruiken. De hulpmiddelen zitten vol onzuivere stoffen en daarnaast blijven je hersenen de link leggen tussen bepaalde activiteiten en handelingen die lijken op roken. Hierdoor blijf je verlangen naar het roken. Oftewel: door gebruik te maken van sigarettenvervangers maak je het jezelf extra moeilijk.

“Ook al wordt ermee geadverteerd als middel om te stoppen, de e-sigaret is meer een marketingtool om mensen aan het roken te houden”, Longarts Antonie van Leeuwenhoek Wanda de Kanter.

Het is logisch dat je op zoek gaat naar een voor jou “makkelijke” manier om van het roken af te komen. Je wilt er zo min mogelijk last van hebben. Maar voor welke methode, middel of medicijn je ook kiest, stoppen met roken begint bij jezelf. Door vertrouwen te hebben in je eigen kunnen en volledig achter je keuze te staan, verdubbel jij de kans op positief resultaat.

Wanneer je inziet dat alléén jij diegene bent die je van jouw verslaving af kan helpen én van je succes overtuigd bent, dan is de kans groot dat je jouw doel bereikt.

Het gaat je lukken! Schrijf je in voor Stoptober en download de app.

[gravityform id=”34″ title=”true” description=”false”]