Inzicht in je kwaliteiten en valkuilen2019-03-19T13:42:43+01:00

Project Description

Kwaliteiten en valkuilen schaakbord

Inzicht in je kwaliteiten en valkuilen

Tijdens een sollicitatie- of functioneringsgesprek wordt vaak gevraagd naar iemands kwaliteiten en valkuilen. Voor de meeste mensen zijn dit lastige vragen. We kunnen vaak wel goed benoemen welke valkuilen we hebben, maar niet wat onze kwaliteiten zijn. Dit is zonde! In dit artikel lees je meer hierover. Dus wat zijn kwaliteiten en valkuilen? Hoe kom je erachter wat jouw kwaliteiten zijn en wat je kunt doen om het beste uit jezelf te halen?

Wat zijn kwaliteiten en valkuilen?

Kwaliteiten

Kwaliteiten zijn specifieke sterke eigenschappen die iemand kenmerkt. Het zijn de positieve punten van een persoon die bijvoorbeeld worden genoemd op het moment dat iemand wordt omschreven. Voorbeelden van kwaliteiten zijn autonoom, behulpzaam, concreet, discipline, inspirerend, etc. Er zijn verschillende soorten  kwaliteiten. Zo heb je manifeste kwaliteiten, latente kwaliteiten, half latente kwaliteiten en blinde vlek.

Manifeste kwaliteiten

Manifeste kwaliteiten zijn kwaliteiten die duidelijk aanwezig en ontwikkeld zijn. Zowel jij als de mensen om je heen herkennen deze kwaliteiten direct.

kwaliteiten

Latente kwaliteiten

Latente kwaliteiten zijn kwaliteiten die nog niet duidelijk aanwezig zijn. Ze zijn als het ware nog verstopt. Je bezit deze kwaliteit wel, maar gebruikt ze nog niet bewust. Het is dus van belang om er achter te komen wat jouw latente kwaliteiten zijn, zodat je deze verder kunt ontwikkelen tot manifeste kwaliteiten.

Half latente kwaliteiten

Half latente kwaliteiten zijn kwaliteiten die je wel bezit, maar die niet geheel worden ingezet of benut. Zo kan het zijn dat je creatief bent, maar dat er op je werk geen ruimte is om hier iets mee te doen. Dan wordt jouw creativiteit niet optimaal ingezet en dit is vaak zonde. Er liggen hier dus ontwikkelingsmogelijkheden. Wanneer je jouw kwaliteiten optimaal weet te benutten lukt het je ook vaak om goed in balans te blijven en plezier te houden in wat je doet.

Blinde vlek

Een blinde vlek is waar anderen wel zien dat je een kwaliteit hebt, maar jij zelf er niet bewust van bent dat dit een kwaliteit is. Het is belangrijk om er achter te komen welke kwaliteiten dit zijn en deze door te ontwikkelen. Wanneer je deze kwaliteiten leert herkennen, erkennen en inzetten, lukt het beter om plezier en balans te ervaren.

Persoonlijke kracht

Het is dus eigenlijk van belang om je latente-, half latente kwaliteit en blinde vlek zo zichtbaar mogelijk te maken. En om ze bewust in te zetten, zodat het manifeste kwaliteiten worden. Hoe bewuster je bent van je manifeste kwaliteiten, hoe meer je deze kwaliteiten gaat inzetten, hoe meer je in je persoonlijke kracht komt!

Valkuilen

Mensen zien valkuilen vaak als een zwakte. Er is echter wel een verschil tussen een zwakte en een valkuil. Een zwaktepunt is namelijk iets wat je niet goed kunt. Zo kan het zijn dat je helemaal niet technisch bent of dat je bijvoorbeeld sociaal niet erg sterk bent. Dit zijn dan jouw zwaktepunten. Een valkuil is net wat anders. Een valkuil is een doorgeslagen variant van een kwaliteit. Zo kan jouw kwaliteit bijvoorbeeld zijn dat je zorgzaam bent voor anderen. Een valkuil hierbij is dat je jezelf helemaal wegcijfert en dus niet goed voor jezelf zorgt.

Wanneer wordt mijn kwaliteit mijn valkuil?

Het gebeurt vaak dat mensen in hun valkuil stappen wanneer zij emotioneel te betrokken raken met een situatie, een persoon of met het werk wat zij doen. Vaak wanneer mensen emotioneel te betrokken zijn, gaan zij over de grenzen van anderen en die van zichzelf heen. Je gaat over grenzen heen als je de verantwoordelijkheden van een ander overneemt of invult. Het gedrag wat je vertoont vanuit je valkuil kost veel energie, dus is het belangrijk om te proberen dit te voorkomen.

Hoe kom je achter je kwaliteiten en valkuilen?

Voordat we ingaan op deze vraag heb je eerst wat voor informatie nodig. Iedereen ergert zich wel eens aan een ander. Misschien vraag jij je af waarom? Daniel Ofman heeft een model voor ontwikkeld waarin duidelijk wordt waarom mensen zich ergeren. Tevens wordt in dit model duidelijk wat jouw kwaliteiten en valkuilen zijn.

Het kernkwadrantenmodel

kernkwadrantenHet kernkwadrantenmodel van Daniel Ofman bestaat uit je kernkwaliteit, valkuil, uitdaging en allergie.

Kernkwaliteit

Zoals hierboven ook beschreven staat, is een kernkwaliteit een sterke en positieve eigenschap van een persoon. Wanneer je hierin doorschiet kan dit een valkuil worden. Kernkwaliteiten kom je te weten door:

 • Je af te vragen wat je vrienden in jou waarderen.
 • Je af te vragen wat jij in jezelf waardeert.
 • Je af te vragen waar jij je vrienden in stimuleert.

Valkuil

Een valkuil is dus een doorgeschoten kwaliteit. Je sterke punt wordt een zwakte punt. Valkuilen kom je te weten door:

 • Je af te vragen wat je vrienden aan jou verwijten.
 • Je af te vragen wat je doet als je onder druk staat of gestrest bent.
 • Je af te vragen in welk gedrag jij jezelf rechtvaardigt.

Uitdaging

Een uitdaging staat positief tegenovergesteld aan je valkuil. Een uitdaging is een goede aanvulling op je kernkwaliteit; het zorgt voor meer balans. Door de uitdaging van je valkuil aan te gaan word je nog sterker in je kernkwaliteit. Uitdagingen kom je te weten door:

 • Je af te vragen welke kwaliteiten je in jezelf mist.
 • Je af te vragen wat jou vrienden je toewensen.
 • Je af te vragen waar jezelf bewondering voor hebt.

Allergie

Wanneer je doorschiet in je uitdaging die weer gekoppeld is aan je kernkwaliteit, schiet je in je allergie. Je allergie staat lijnrecht tegenover je kernkwaliteit. Als voorbeeld: is je kernkwaliteit ‘geordend’; dan is je allergie waarschijnlijk een ‘sloddervos’. Wanneer iemand een kernkwaliteit heeft die lijnrecht tegenover jouw eigen kernkwaliteit staat, dan is de kans groot dat deze persoon in jouw allergie zit. En dus kun je je snel ergeren aan deze persoon! Je allergie kom je te weten door:

 • Je af te vragen aan welk gedrag van jouw vrienden jij een hekel aan hebt.
 • Je af te vragen aan welk gedrag van jezelf jou irriteert.
 • Je af te vragen waar jouw vrienden vinden dat jij je over opwindt.

Inzicht in je kwaliteiten en valkuilen

Het vergroten van zelfinzicht is zowel in de privé-situatie als op het werk handig. Als jij weet wat jou uniek maakt en wanneer het je lukt om jouw kwaliteiten bewust in te zetten, dan haal je continu het beste uit jezelf en uit je werk. Je denkt positiever over jezelf en anderen. Je ziet niet alleen je eigen kwaliteiten, maar staat ook meer open voor die van je collega’s en van je team als geheel. Je zult merken dat je jouw werk effectiever en met meer plezier doet. En dat je makkelijker verbinding maakt met andere mensen. Mocht je dit inzicht inmiddels hebben, vul dan zeker ook het kernkwadranten model in om jezelf uit te dagen in het ontwikkelen van jouw kwaliteiten. Zo kun je jouw kwaliteiten inzetten waar nodig en daarnaast nog bewuster omgaan met jouw irritaties en valkuilen.

[gravityform id=”34″ title=”true” description=”false”]