• min

Hooikoorts

Het is lente dus de zon komt weer wat vaker tevoorschijn. De tijd van het jaar om meer naar buiten te gaan. Heerlijk! Maar voor veel mensen zit er ook een keerzijde aan: het hooikoortsseizoen is namelijk ook gestart. Hooikoorts is een vrij groot (en groeiend) probleem. Tussen de 800 duizend en 1,5 miljoen Nederlanders hebben gedurende een periode van een aantal jaren lichte tot ernstige hooikoortsklachten. De kans is dus groot dat je iemand kent die er last van heeft, of dat je zelf tot de ongelukkigen behoort. In deze blog leggen wij uit wat pollenallergie precies is en geven wij tips voor het zoveel mogelijk voorkomen of het verminderen van de klachten.

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts is een term die gebruikt wordt om allergische klachten te beschrijven, die worden veroorzaakt door pollen van grassen, planten en bomen. Deze pollen hangen in de lucht, verplaatsen zich makkelijk en komen daardoor in je ogen, mond, keel en neus terecht. Mensen met pollenallergie reageren hier sterk op door het onnodig aanmaken van antistoffen tegen de pollen.

Normaal gesproken worden er in een lichaam alleen antistoffen aangemaakt op het moment dat er een schadelijke indringer het lichaam binnenkomt. In het geval van pollenallergie worden de pollen dus onterecht als schadelijk aangezien. Het lichaam maakt dan histamine aan om de stoffen uit het lichaam te krijgen.

Histamine zorgt voor het verwijden van de bloedvaten, met als gevolg dat slijmvliezen gaan zwellen en meer slijm gaan produceren. Dit veroorzaakt de symptomen van hooikoorts. De medische term voor pollenallergie is ‘allergische rhinitis’.

Symptomen

De klachten die kunnen ontstaan bij pollenallergie lijken erg op een flinke verkoudheid. Zo kun je onder andere denken aan:

  • Niesbuien
  • Loopneus
  • Verstopte neus
  • Jeuk
  • Brandende ogen
  • Tranende ogen
  • Kriebelhoest
  • Keelpijn
  • Benauwdheid
  • Hoofdpijn

Naast deze klachten kan iemand met hooikoorts ook erg vermoeid zijn, last hebben van concentratieproblemen en slecht slapen. De klachten treden vaak acuut op en kunnen zowel mild als hevig aanwezig zijn.

Het seizoen

Bijna alle planten, bomen en grassen komen ongeveer tussen februari en september in bloei. De piek is doorgaans in de maanden mei en juni. In deze periode heb je de meeste kans op hooikoortsklachten. Het pollenallergieseizoen wordt wel steeds langer, omdat Nederland warmer en vochtiger wordt.

In een persbericht van het Centraal Bureau voor de Statistiek is te lezen dat hooikoortspatiënten dit jaar erg vroeg hun medicijnen hebben gekocht voor pollenallergie. Hier werd al ruim een maand eerder dan de voorgaande jaren een piek in gezien.

Allergie voor bomen, grassen of kruiden

Iemand met pollenallergie kan allergisch reageren op de pollen van bomen, grassen en/of kruiden. Je kan allergisch zijn voor een of meerdere soorten pollen. Dit zegt iets over de periode waarin je de meeste kans hebt op klachten.

Ben je bijvoorbeeld allergisch voor pollen van boomstuifmeel, dan krijg je vooral aan het begin het hooikoortsseizoen klachten en heb je een allergie voor grasstuifmeel dan zul je waarschijnlijk later in het jaar klachten krijgen. Er zijn mensen die het hele seizoen door klachten hebben, maar ook mensen die er alleen af en toe een dag last van hebben. Een pollenkalender vind je hier.

Diagnose

Twijfel je of je pollenallergie hebt? Ga dan zeker langs de huisarts om dit te laten onderzoeken. Het kan nuttig zijn om voor die tijd een dagboek bij te houden van je klachten. Soms is het dan voor de huisarts meteen overduidelijk dat klachten worden veroorzaakt door pollenallergie. Bijvoorbeeld doordat klachten heel duidelijk seizoensgebonden zijn. In dat geval kan de huisarts meteen medicijnen voorschrijven. Het kan ook zijn dat een doorverwijzing naar een specialist nodig is voor verder onderzoek.

Onderzoeken

  • Bloedonderzoek: hiermee kan er gekeken worden of er antistoffen in het bloed aanwezig zijn tegen bepaalde pollen.
  • Plakproef:
  • Huidpriktest: bij deze test wordt er een druppeltje op de huid aangebracht waarin allergenen van pollen zijn opgelost. Een verpleegkundige prikt vervolgens met een fijn naaldje door de druppels heen in de huid. Als er een reactie ontstaat betekent dit dat er sprake is van een allergie.

Tips

Als je hooikoorts hebt kun je hier erg veel last van hebben. Naast medicijnen die je bij de drogist of op recept via de huisarts kunt krijgen, zijn er ook dingen die je zelf kunt doen om je klachten zo veel mogelijk te beperken.

  • Vermijden van de bron. Uiteraard is dit bij pollenallergie wel erg lastig, maar toch kun je voorzorgsmaatregelen nemen. Draag bijvoorbeeld buiten een zonnebril en hou vooral op warme en winderige dagen je ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten. Luchten van je huis kun je het beste doen in de ochtend als de lucht nog wat vochtig is. Laat ook in de auto je raam dicht en laat als het even kan de blower uit, zodat je geen pollen op die manier je auto in zuigt.
  • Hou de pollenkalender en het hooikoortsweerbericht in de gaten, zodat je hier ook je activiteiten zo veel als mogelijk op af kan stemmen. Naar buiten gaan kan het beste na een flinke regenbui, doordat er dan minder pollen in de lucht zijn.
  • Verwijder pollen zo snel mogelijk. Was je handen dus vaak, kam pollen uit je haar, douche voor je naar bed gaat en kleed je buiten je slaapkamer om.
  • Bescherm je neus tegen pollen door een vettige crème in je neus aan te brengen. Pollen zullen hier dan aan blijven plakken.
  • Wrijf bij jeuk niet in je ogen.
  • Hang je was niet buiten te drogen.
  • Zorg dat je weet wat voor bomen en planten je in je tuin hebt staan. Ben je er allergisch voor, haal ze dan weg indien dit mogelijk is.
  • Hou rekening met waar je naar toe gaat. Op het platteland en in natuurgebieden zijn over het algemeen meer pollen dan aan de kust of in de stad.
  • Eet zo gezond mogelijk. Zorg dat je genoeg vitaminen, mineralen en andere anti-oxidanten binnen krijgt.
  • Spoel je neus met een neusdouche om de neusholte vrij te maken van pollen.

Natuurlijke middelen

Mocht je om wat voor reden dan ook liever geen medicijnen gebruiken, bijvoorbeeld omdat je klachten erg mild zijn of niet frequent voorkomen, dan kun je op internet heel veel ‘alternatieve’ tips vinden.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan tips zoals het drinken van kamillethee of brandnetelthee, het gebruiken van curcuma of het vermijden van specifieke voedingsmiddelen. Echt bewezen zijn dit soort tips niet, maar het kan natuurlijk geen kwaad om ze eens uit te proberen. Ook zijn er een aantal alternatieve behandelingen waar een positieve werking van beschreven wordt, zoals acupunctuur of medical taping.

Daarnaast zouden een aantal orthomoleculaire nutriënten in een bepaalde dosering een positief effect kunnen hebben op hooikoortsklachten. In het online vademecum van Ortho Health Foundation staat beschreven dat onder andere gebufferde vitamine C met Quercetine en OPC de symptomen zou kunnen verminderen. Ga voor meer informatie naar hun website.

Wij hopen dat de tips uit deze blog bijdragen aan een mooie, en hopelijk ook redelijk klachtenvrije, lente en zomer!

Benieuwd wat Simple Check allemaal doet? Bekijk ons aanbod!

Bronnen:

https://www.allergologie.nl/allergie-informatie/pollen/

https://www.pricewise.nl/zorgverzekering/hooikoorts/

https://www.avogel.nl/hooikoorts/hooikoorts-radar-pollen-weerbericht.php

https://allesoverallergie.nl/symptomen/hooikoorts

https://www.wur.nl/nl/Dossiers/dossier/Hooikoorts.htm

Meer lezen?

Hieronder vind je een selectie van andere interessante nieuwsberichten die aansluiten bij wat je zojuist hebt gelezen. Ontdek en laat je inspireren!

Preventieve aandacht voor hart en vaatziekten – 9 tips voor een ultieme hartgezondheid

In 2040 zal het aantal mensen met hart- en vaatziekten ten opzichte van 2011 met 65% zijn gestegen. Althans, als wij de voorspellingen moeten geloven. Een ongezonde levensstijl is hier een belangrijke oorzaak van. Ondanks dat Nederlanders gezonder leven, is er een grote groep die achterblijft en dat is zonde. Om de kans op een stijging van 65% van hart- en vaatziekten te verkleinen moeten we meer ontspannen en gezonder leven. Door een gezonde leefstijl krijg je meer energie en blijf je ook op lange termijn fit en gezond. Door een gezonde balans tussen inspanning en ontspanning te creëren, gezonder te eten en meer te bewegen zul je op korte termijn en, nog belangrijker, op langere termijn een gezond resultaat zien.

29 november, 2023

3 tips om positiever in het leven te staan!

Positiever denken: een eigenschap die goed van pas komt in het dagelijks leven. Als je geneigd bent om het glas half vol te zien in plaats van half leeg, dan maakt dit het leven over het algemeen lichter en makkelijker. Er zijn mensen die dit van nature makkelijk afgaat, maar er zijn ook mensen die er wat meer moeite mee hebben om positiever te zijn. In deze blog lees je hoe je kunt leren om meer positief te denken.

5 oktober, 2023

5 tips om jouw stress om te zetten in meer energie

Ben je op zoek naar manieren om zowel je lichamelijke als geestelijke welzijn te verbeteren? Dan kunnen de volgende 5 tips je wellicht helpen. Sporten heeft namelijk een onmiskenbare impact op zowel je stress niveau als je fysieke gezondheid, en de voordelen ervan zijn vaak verrassender dan je denkt. Naast de welbekende voordelen van sporten, zoals gewichtsbeheersing en het verminderen van gezondheidsrisico's, gaat sporten veel verder. Het biedt een belangrijke stimulans voor onze geestelijke gezondheid. In tijden van stress en spanning kan het soms moeilijk zijn om te ontspannen, maar gelukkig is er voor elke vorm van stress een oplossing binnen handbereik.

5 oktober, 2023