• min

Goede voornemens volhouden meer bewegen

Goede voornemens om meer te bewegen? Een ruime meerderheid van de Nederlanders zegt komend jaar meer aan lichaamsbeweging te willen doen. Het gevoel om je levensstijl drastisch over een andere boeg te willen gooien en je voor te nemen zeker drie keer per week naar de sportschool te gaan, zal je allicht herkennen. Terwijl juist deze instelling meer stress op kan leveren, waardoor de kans groter is dat je het tegenovergestelde bereikt. Het zijn juist de kleine stappen die het verschil maken. Door het aantal beweegmomenten op te bouwen en deze op een rustig tempo onderdeel te maken van jouw levensstijl, vergroot je de kans op succes.

Goede voornemens volhouden meer bewegen

Hieronder vind je vijf tips die laten zien dat ‘meer bewegen’ zoveel meer is dan naar de sportschool gaan.

Tip 1: Wie wil, zoekt naar mogelijkheden

Motivatie is en blijft het allerbelangrijkst om een voornemen vol te houden. Het is dan ook belangrijk om voor jezelf duidelijk te hebben waarom je meer wilt bewegen. Wat motiveert jou het meest? Wat is je doel? Mocht je er zelf niet uitkomen, vraag dan of iemand je helpt jouw doel te bereiken. Het samen opstellen en uitvoeren van een plan zorgt voor nieuwe inzichten en creatieve ideeën. Het gezegde luidt niet voor niets: ‘Samen sta je sterk’.

Tip 2: Maak je voornemen helder en concreet

Maak je voornemen praktisch uitvoerbaar en daardoor haalbaar. Met een concreet plan heb je voor ogen wat je wilt bereiken, waardoor je gericht aan de slag kan. Op deze manier zeg je niet alleen dat je meer gaat bewegen, maar je doet het ook. Het is belangrijk om jezelf af te vragen op wat voor manier je meer wilt bewegen, welke (andere) vorm van beweging dan sporten je kan helpen en hoeveel tijd je eraan wilt besteden.

Tip 3: Houd je resultaten bij

Er zijn tegenwoordig genoeg leuke apps die bijhouden welk effect jouw bewegingspatroon op je gezondheid heeft. De ‘7 minute workout’, ‘Runkeeper’ en ‘Beter’ zijn enkele voorbeelden die je motiveren meer te bewegen, doelen te formuleren en die je inzicht geven in resultaten. Hierdoor blijf je geïnspireerd om jouw grenzen te verleggen en zorg je ervoor dat je jezelf blijft uitdagen.

Tip 4: Maak van bewegen een gewoonte

Beweeg op een vast moment van de dag: in de ochtend, middag of avond, voor of na het eten, voor of na het werk. Door bewegen onderdeel te maken van je dagritme en te koppelen aan een tijdstip vergroot je de kans dat het een gewoonte wordt. Je kunt naar de sportschool, een rondje hardlopen of kiezen voor planken, sit ups en squats. Zet het in je agenda, net zoals je andere afspraken. Voor je het weet zit het in je systeem.

Tip 5: Zorg dat je het leuk blijft vinden, beloon jezelf

Je ziet de tip ‘neem de trap in plaats van de lift’ regelmatig voorbij komen. Ondanks dat we met deze standaardtips worden overspoeld, kan het geen kwaad om ze regelmatig door te nemen. Maak daarom een lijst met manieren waarop je elke dag extra kunt bewegen. Op deze manier houd jij jezelf zonder moeite gezond. Regelmatig drinken halen voor collega’s, een wandeling in je pauze, fietsend/lopend naar het station: de manieren om meer te bewegen liggen vaak dichterbij dan je denkt.

Onthoud dat je volgens de Nederlandse Norm Gezond Bewegen met 30 minuten per dag matig intensieve beweging jezelf al gezond houdt. Hierbij kun je denken aan fietsen, wandelen, huishoudelijk werk of tuinieren. Alle beweegmomenten die daar bij komen, houden je extra fit, energiek en sterk!

Zie ook onze workshop: Loop je fit  voor een uitdagende en gezonde training, gecombineerd met een brainstormsessie!

Meer lezen?

Hieronder vind je een selectie van andere interessante nieuwsberichten die aansluiten bij wat je zojuist hebt gelezen. Ontdek en laat je inspireren!

Preventie van hart en vaatziekten – 9 krachtige strategieën voor een ultiem hartgezondheid

Ontvang de laatste inzichten over hart en vaatziekten preventie. Ontdek 10 krachtige strategieën voor een gezond hart. Leer van externe gegevensbronnen en neem preventieve maatregelen voor een sterk cardiovasculair systeem.

29 november, 2023

3 tips om positiever in het leven te staan!

Positiever denken: een eigenschap die goed van pas komt in het dagelijks leven. Als je geneigd bent om het glas half vol te zien in plaats van half leeg, dan maakt dit het leven over het algemeen lichter en makkelijker. Er zijn mensen die dit van nature makkelijk afgaat, maar er zijn ook mensen die er wat meer moeite mee hebben om positiever te zijn. In deze blog lees je hoe je kunt leren om meer positief te denken.

5 oktober, 2023

Zo zet je stress om in creativiteit, energie en zelfvertrouwen

Ben je op zoek naar manieren om zowel je lichamelijke als geestelijke welzijn te verbeteren? Dan ben je op de juiste plek beland. Sporten heeft namelijk een onmiskenbare impact op zowel je stress niveau als je fysieke gezondheid, en de voordelen ervan zijn vaak verrassender dan je denkt. Naast de welbekende voordelen van sporten, zoals gewichtsbeheersing en het verminderen van gezondheidsrisico's, gaat sporten veel dieper. Het biedt een belangrijke stimulans voor onze geestelijke gezondheid. In tijden van stress en spanning kan het soms moeilijk zijn om te ontspannen, maar gelukkig is er voor elke vorm van stress een oplossing binnen handbereik.

5 oktober, 2023