• min

Geen tijd om stress aan te pakken

Dat werknemers thuis blijven in verband met toenemende werkstress is eerder regel dan uitzondering. Ruim één miljoen Nederlanders hebben last van stress gerelateerde arbeidsklachten, waarvan een groot percentage jongeren. Uit onderzoek van TNO blijkt dat er 240.000 werknemers met een leeftijd tussen de 25 tot 35 jaar de werkdruk niet meer aan te kunnen. Zij geven aan te veel op hun tenen te lopen, waardoor zij bij thuiskomst regelmatig uitgeblust op de bank neerploffen. Met alle gevolgen van dien. Waar vorig jaar 1 op de 8 werknemers stressklachten had is dat dit jaar het geval bij 1 op de 7.

Geen tijd om stress aan te pakken

“Nederland is absolute koploper in Europa als het op flexibele arbeidscontracten aankomt. Maar we hebben gefaald om de faciliteiten erbij te ontwikkelen die jongeren staande kunnen houden. Dit breekt de jonge generatie nu op”, Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsmarkt en flexibilisering aan Tilburg University

Slapeloosheid, aanhoudende hoofdpijn en vermoeidheid zijn enkele symptomen die kunnen duiden op (werk)stress. Dit zijn signalen die niet op tijd herkend en gekoppeld worden aan een te hoge werkdruk. Hierdoor is een burn-out steeds vaker de reden voor langdurige afwezigheid op de werkvloer.

Groeiende economie, hoog ziekteverzuim

Het gaat economisch gezien goed. Naar verwachting groeit de Nederlandse economie het komende jaar met 2%. Deze groei is voor velen positief nieuws, en terecht. Een stijging van de economie gaat gepaard met een (forse) toename van de koopkracht, investeringen en consumptie. Afgezien daarvan zit aan een economische groei een groot nadeel verbonden. Een groeiende economie gaat gepaard met een stijging van het ziekteverzuim.

Doordat in een periode van economische vooruitgang de werkgelegenheid aantrekt, zijn mensen minder bang hun baan te verliezen. Voor degene die de afgelopen jaren uit angst te veel hooi op hun vork hebben genomen, is dit de periode waarin zij durven toe te geven de werkdruk niet (meer) aan te kunnen. Dat het verzuim door stress vorig jaar acht keer zo hoog was dan in 2009 kwam dan ook niet als een verrassing.

Psychiater Bram Bakker wijdt nog een andere oorzaak aan de toenemende stressklachten. Volgens Bakker is men de balans tussen werk en privé uit het oog verloren, wordt er te weinig bewogen en neemt men niet de tijd om te ontspannen. “Steeds minder mensen gunnen zichzelf de tijd om te lanterfanten of te pierewaaien. Doorlopend moet er iets gebeuren”, aldus de psychiater.

Vooral jongeren zijn de dupe

Het zijn voornamelijk de jonge werknemers die aangeven niet goed in hun vel te zitten. In 2014 lag het ziekteverzuim door stress in de leeftijdscategorie 25-34 jaar nog op 43% en in 2014 steeg dat percentage naar bijna 50%. Als we op dezelfde voet verder gaan zal het percentage verder zal stijgen. Minister Lodewijk Asher van Sociale wil deze stijging tegengaan door het taboe rondom werkstress te doorbreken:

“Het moet normaal worden dat de werkgever en werknemers (werk)stress met elkaar bespreken en aanpakken. Veel werknemers zeggen last te hebben van stress, maar er niet over durven te praten. Daar moet verandering in komen!” aldus de minister.

Stress nauwelijks onderwerp van gesprek

Werkgevers laten kansen liggen. Slechts één derde geeft aandacht aan stress op de werkvloer. Dit betekent dat een meerderheid van de werkgevers nauwelijks of zelfs geen idee heeft hoe met stress op de werkvloer wordt omgegaan. Een gemiste kans, aangezien werknemers juist op dit gebied betrokkenheid van hun werkgever verwachten. De drempel om zelf naar de werkgever toe te stappen is nog altijd hoog.

Maak (werk)stress bespreekbaar!

Stress gaat ten koste van de gezondheid en vitaliteit van de werknemer. Door het taboe rondom stress te doorbreken, weet je wat er op de werkvloer speelt en hoe werknemers zich voelen. ‘Praat met collega’s over (werk)stress’ was dan ook één van de onderwerpen van de Week van de Werkstress 2015. Als je weet hoe werknemers met stress omgaan, kunnen mogelijke burn-outs vroegtijdig worden ontdekt of zelfs worden voorkomen.

Met een preventieve aanpak geef je richting aan de gezondheid van het personeel en stimuleer je een gezonde balans tussen werk en privé. Door erover te praten vergroot je de kans dat werknemers lekkerder in hun vel zitten, dat zij met meer plezier naar het werk toe gaan en productiever zijn. Deze drie punten zorgen voor een positieve werkhouding, creativiteit en flexibiliteit. Door stress op de werkvloer bespreekbaar te maken en werknemers inzicht te geven in hun werkbeleving werk je aan duurzame inzetbaarheid van je personeel.

Als een werknemer een burn-out heeft kun je ervan uitgaan dat hij 180 dagen thuis zit. Door stress preventief aan te pakken kun je dus een bedrag van €45.000,- per werknemer per jaar besparen!

Gezonde balans tussen inspanning en ontspanning

0% van de werknemers in Nederland voelt zich een paar keer per week volledig opgebrand. Het niet durven afwijzen van extra opdrachten, gezellige praatjes met collega’s of te veel werk zijn de voornaamste redenen. Voldoende ontspanning en beweging is een manier om het opgebrande gevoel om te zetten in energie. Dit betekent niet dat het nodig is om vijf dagen per week naar de sportschool te gaan. In tegendeel zelfs.

Het reeds uitgebrachte onderzoek van Thijs Eijsvogels van het Radboudumc en Paul Thompson van Hartford Hospital laat zien dat alle kleine beetjes helpen! Zij hebben aangetoond dat een lichte inspanning van 8 minuten per dag al genoeg is om de kans op gezondheidsrisico’s te verkleinen en goed is voor de geestelijke ontspanning. Werknemers die een jaar lang dagelijks een half uur flink bewegen, voelen zich minder uitgeput of vermoeid.

Weetje: Citrusgeuren als wondermiddel tegen stressWetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de geur van citrusvruchten als grapefruit, mandarijnen en citroenen je helpen te ontspannen. Barbera Thomley, coördinator for the complementary en Integrative Medicine Program at the Mayo Clinic, zegt dat met citrusvruchten vaak wordt geëxperimenteerd bij het terugdringen van stress en angst.

Behoefte aan inzicht en ondersteuning

Een ruime meerderheid van de werknemers in Nederland vindt dat hun werkgever meer actie moet ondernemen om werkstress op de werkvloer tegen te gaan. Werknemers geven aan meer te willen bewegen tijdens werktijd en op regelmatige basis te willen praten over de werkdruk. Twee op de drie werknemers geeft aan dit een taak van de werkgever te vinden.

Ook de werkgevers zouden gebaat zijn bij meer inzicht in het stressgehalte op hun werkvloer. Uit de enquête van Esener naar nieuwe ontwikkelingen op het gebied van gezondheid blijkt dat 53% van de werkgevers over onvoldoende informatie beschikt om psychosociale risico’s op tijd te herkennen.

Kortom: Als werkgevers flexibele, stressbestendige en vitale werknemers in hun team willen, die zich niet tot weinig ziek melden, dan mag een preventieve aanpak niet ontbreken. Door stress op de werkvloer bespreekbaar te maken wordt de drempel om aan te geven de werkdruk niet meer aan te kunnen lager. Doen we dit niet? Dan zal werkstress voorlopig de meest voorkomende beroepsziekte in Nederland blijven. Laten we er met zijn allen voor zorgen dat het aantal van 1 miljoen werknemers met stress gerelateerde klachten wordt teruggedrongen. Maak tijd om stress aan te pakken en voorkomen langdurige uitval van jouw personeel!

Meer lezen?

Hieronder vind je een selectie van andere interessante nieuwsberichten die aansluiten bij wat je zojuist hebt gelezen. Ontdek en laat je inspireren!

Preventieve aandacht voor hart en vaatziekten – 9 tips voor een ultieme hartgezondheid

In 2040 zal het aantal mensen met hart- en vaatziekten ten opzichte van 2011 met 65% zijn gestegen. Althans, als wij de voorspellingen moeten geloven. Een ongezonde levensstijl is hier een belangrijke oorzaak van. Ondanks dat Nederlanders gezonder leven, is er een grote groep die achterblijft en dat is zonde. Om de kans op een stijging van 65% van hart- en vaatziekten te verkleinen moeten we meer ontspannen en gezonder leven. Door een gezonde leefstijl krijg je meer energie en blijf je ook op lange termijn fit en gezond. Door een gezonde balans tussen inspanning en ontspanning te creëren, gezonder te eten en meer te bewegen zul je op korte termijn en, nog belangrijker, op langere termijn een gezond resultaat zien.

29 november, 2023

3 tips om positiever in het leven te staan!

Positiever denken: een eigenschap die goed van pas komt in het dagelijks leven. Als je geneigd bent om het glas half vol te zien in plaats van half leeg, dan maakt dit het leven over het algemeen lichter en makkelijker. Er zijn mensen die dit van nature makkelijk afgaat, maar er zijn ook mensen die er wat meer moeite mee hebben om positiever te zijn. In deze blog lees je hoe je kunt leren om meer positief te denken.

5 oktober, 2023

5 tips om jouw stress om te zetten in meer energie

Ben je op zoek naar manieren om zowel je lichamelijke als geestelijke welzijn te verbeteren? Dan kunnen de volgende 5 tips je wellicht helpen. Sporten heeft namelijk een onmiskenbare impact op zowel je stress niveau als je fysieke gezondheid, en de voordelen ervan zijn vaak verrassender dan je denkt. Naast de welbekende voordelen van sporten, zoals gewichtsbeheersing en het verminderen van gezondheidsrisico's, gaat sporten veel verder. Het biedt een belangrijke stimulans voor onze geestelijke gezondheid. In tijden van stress en spanning kan het soms moeilijk zijn om te ontspannen, maar gelukkig is er voor elke vorm van stress een oplossing binnen handbereik.

5 oktober, 2023