Project Description

Geen tijd of geld om in de sportschool te trainen en toch sporten? Dat kan!
Er bestaat geen twijfel over dat bewegen erg belangrijk is. De Gezondheidsraad heeft in 2017 aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een advies uitgebracht over beweegrichtlijnen. Deze zijn gebaseerd op een analyse van al het bestaande onderzoek naar de gezondheidseffecten van beweging. In de richtlijnen voor volwassenen en ouderen staat beschreven dat het belangrijk is om minimaal 150 minuten per week matig intensief te bewegen, verspreid over diverse dagen. Daarnaast is het goed om minstens twee keer per week spier- en botversterkende activiteiten te doen. Nu kunnen wij ons goed voorstellen dat dit voor sommigen een uitdaging kan zijn. Niet iedereen heeft het geld om een sportschoolabonnement te nemen. Maar onthou: waar een wil is, daar is een weg. Laat je inspireren door de volgende tips!
Springtouwen
We beginnen natuurlijk met de leukste. Old-school springtouwen! Het rakelt niet alleen jeugdherinneringen op; het is ook een laagdrempelige manier om je hele lichaam op een intensieve manier in beweging te krijgen.Tel je sprongen en je zult zien dat je motivatie steeds meer toeneemt om het aantal te verbeteren.
Traplopen
Weet je een redelijk hoge trap in de buurt? Dribbelen maar! Hoe vaak kun je in 10 minuten tijd de trap op en neer rennen? (of twee keer 5 minuten met een pauze). Je bepaalt zelf het tempo. Houd het aantal trappen bij voor jezelf, en probeer elke keer je record te verbreken. Goed voor je uithoudingsvermogen, been- en bilspieren. Let wel op bij nat weer, dan kan het glad zijn. Je kunt natuurlijk ook altijd de trap in huis gebruiken.
Fietsen
Pak je fiets en doe eens een intervaltraining. Bijvoorbeeld: 30 seconden 15 km/u, 20 seconden 20 km/u. Herhaal dit steeds. Doe dit 10 minuten of langer. Heb je geen kilometerteller? Probeer het dan in te schatten door eerst in een normaal tempo te fietsen en daarna versneld te fietsen, etc.
Hardlopen
Een bekende sport die veel gezondheidsvoordelen met zich meebrengt, zoals het verbeteren van uithoudingsvermogen, ontstressend en spierversterkend. Je kunt op verschillende manieren hardlopen: intervaltraining, duurloop, tempoloop of gewoon vrije training.
Outdoor fitness
Steeds meer gemeenten leggen speciale outdoor fitness parken aan. Allerlei toestellen waar je heerlijk mee kunt trainen in de buitenlucht. Is jouw gemeente nog niet zo ver? Gebruik dan je fantasie; triceps dips of box jumps op een bankje, ‘stoepranden’, trappenlopen (zie tip 2) of gewoon de vlakke grond gebruiken voor leuke fitnessoefeningen.
Skaten
Heb je nog ergens skates in de kast liggen? Daag jezelf uit en ga een half uur heerlijk skaten.
Thuis fitness
Geen zin/tijd/geld voor een fitnessabonnement? Geen probleem! Een eigen mini-fitness kan net zo handig zijn. Met een fitnessmatje, gewichtjes en bijvoorbeeld een fitnessbal of weerstandsbanden kom je al een heel eind. Maak het nog leuker door samen met een sportmaatje de oefeningen uit te voeren. Mocht het je interessant lijken om thuis aan fitness te doen, dan kun je ook eens kijken op de website van Thuis Atleet. Deze website staat helemaal in het teken van thuis aan de slag gaan met jouw gezondheid, fitness en lifestyle.
Veiligheid bij het sporten
Voordat je begint met sporten is het erg belangrijk om aan je eigen veiligheid te denken. Sieraden af, zorg voor sportkleding en goede schoenen. Dit laatste is belangrijk bij het voorkomen van blessures. Heb je momenteel blessures? Houd hier rekening mee, jij kent je eigen lichaam het beste. Bij twijfel of je een bepaalde sport mag uitoefenen, contact je huisarts of fysiotherapeut.
Heel veel sportplezier gewenst!