Dit gebeurt er met je lichaam als je stopt met roken2019-07-16T13:54:36+02:00

Project Description

gezond lichaam vrouw

Dit gebeurt er met je lichaam als je stopt met roken

We weten allemaal dat roken niet goed is voor je lichaam. Gelukkig is het aantal zware rokers sinds 2001 gehalveerd, maar nog altijd rookt drie kwart van de rokers in Nederland (26,3%) dagelijks. Het is niet makkelijk om de knop om te zetten en de verleiding om een sigaret op te steken te negeren. Als je jouw lichaam wilt verlossen van giftige tabaksstoffen, dan is stoppen met roken de manier.  

Van alle kanten krijgen we te horen wat de schadelijke gevolgen zijn van roken. Wij daarentegen willen je laten zien welke positieve effecten het stoppen met roken met zich meebrengt. In de eerste maanden zal je al resultaat merken.

Na 20 minuten

herstelt je bloeddruk en hartslag naar het niveau van voor het roken. Als je rookt zorgt de nicotine voor vernauwing van de bloedvaten. Hierdoor stijgt de bloeddruk en moet het hart harder werken om de organen zuurstof te leveren. Wanneer je geen nicotine meer binnenkrijgt, is de kans op een gezonde bloeddruk en hartslag dan ook groter.

Na 12 uur

verdwijnt het percentage koolmonoxide dat door het roken in jouw lichaam terecht is gekomen. Hierdoor kan het bloed meer zuurstof uit de longen halen. Als je rookt zit de koolmonoxide dit proces in de weg, omdat het lichaam sneller koolmonoxide opneemt dan zuurstof.

Na 48 uur

proef je meer en verbetert je reukvermogen. Je reukzenuwen en smaakpapillen die in jouw rookjaren zijn verdoofd, beginnen zich na twee dagen weer te herstellen. Je kunt geuren en smaken weer beter onderscheiden en herkennen.

Na 3 dagen

is de nicotine uit je lichaam. Doordat nicotine relatief snel uit het lichaam verdwijnt, heeft het roken van sigaretten verspreid over de dag de voorkeur. Op deze manier blijft de nicotinespiegel op pijl. Hoe langer je niet toegeeft aan de trek in nicotine, hoe minder jouw lichaam erom gaat vragen.

Na 2 weken

verbetert de longfunctie. Jouw zogenoemde rokershoestje verdwijnt langzaam en je longhaartjes groeien weer aan. Dit betekent dat je lichaam weer op een normale manier slijm kan verwerken en je minder kans hebt op longinfecties. 

Ben jij benieuwd hoe je huid eruit ziet als je over 10 of 20 jaar nog rookt? De app ‘The Smoking Time Machine’ laat zien hoe jouw huid reageert op jouw rookgedrag. 

Wanneer je rookt zorgt de nicotine ervoor dat de vaatwanden beschadigen. Niet voor niets dat bijna 90% van de vaatpatiënten rookt. Gelukkig kunnen de vaatwanden weer herstellen. Door te stoppen met roken kan het bloed meer zuurstof opnemen en de organen voldoende vers bloed leveren. Dit komt ten goede van de vaatwanden, waardoor je lichaam op de volgende manier herstelt:

Na 1 jaar

is de kans op een hartinfarct door slagaderverkalking met de helft minder geworden dan wanneer je rookt.

Na 2 jaar

heb je evenveel kans op een hartaanval als een niet-roker.

Na 5 jaar

is de kans op diverse soorten kanker met 50% afgenomen, dan wanneer je zou roken. Daarnaast neemt de kans op een beroerte sterk af.

Na 10 jaar

heb je de kans op overlijden naar aanleiding van long-, alvleesklier- en strottenhoofdkanker gehalveerd, vergeleken met wanneer je zou blijven roken.

Na 15 jaar

heb je evenveel kans op hart- en vaatziekten als een niet-roker. 

Prachtig toch, dat je door te stoppen met roken jouw gezondheid deze positieve boost geeft? Schrijf je in voor Stoptober, download de app en word weer de oude!

[gravityform id=”34″ title=”true” description=”false”]