Fysiek onderzoek in de Simple Check bus2019-05-16T14:15:57+02:00

Project Description

Stretch

Fysiek onderzoek in de Simple Check bus

Een preventief medisch onderzoek is een gezondheidsonderzoek voor medewerkers. Tijdens zo’n onderzoek staat het signaleren van gezondheidsrisico’s centraal en wordt er onder andere gekeken naar iemands bloeddruk, cholesterol en bloedsuiker. Deze basis health check kan worden uitgebreid met verschillende extra modules, zoals een oogtest, een oortest, een voedselintolerantietest of een fysiek onderzoek. In deze blog vertellen we over het fysiek onderzoek. Waar bestaat dit uit en waar dient dit voor?

Fysiek onderzoek

Het fysiek onderzoek bestaat uit:

  • Sit and Reach test
  • Test van de schouderlenigheid
  • Knijpkrachtmeting
  • Vragenlijst

Alle onderzoeken worden in zijn totaliteit afgenomen in de bus door onze health check medewekers. Dit is inclusief het afnemen van de vragenlijst.

Sit and Reach test

De Sit and Reach test is een gemakkelijke test waarmee de lenigheid van je romp en het onderste gedeelte van je lichaam wordt gemeten. Het onderzoeken hiervan is belangrijk, omdat stijfheid en spanning in deze regio vaak gepaard gaat met lage rugklachten. Het hebben van korte hamstrings zorgt gegarandeerd voor pijn in de onderrug in de toekomst. Daarnaast zijn sterke en lenige hamstrings in veel sporten erg belangrijk.

Schouderlenigheid

Deze oefening wordt uitgevoerd met 2 vuisten waarbij in elke vuist de duim aan de binnenzijde zit. De persoon wordt gevraagd om met de ene arm een maximale adductie en endorotatie (de vuist op de rug leggen onder het schouderblad langs) te maken en met de andere arm een maximale abductie en exorotatie (de vuist op de rug leggen boven het schouderblad langs) te maken. De handen blijven in een vuist en worden zo dicht mogelijk naar elkaar toegebracht. De afstand wordt gemeten tussen beide vuisten. De test wordt zowel links als rechts 3 keer uitgevoerd. Er zitten talloze spieren, pezen, gewrichtsbanden en bloedvaten rond de schouder, die flexibiliteit en ondersteuning bieden. Maar hierdoor is deze plek ook vatbaar voor blessures. Door regelmatig rekoefeningen te doen, kan dit het risico op verrekte spieren en andere blessures verkleinen.

Knijpkrachtmeting

Bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten, zoals wassen, aankleden en eten, speelt de hand en onderarm een belangrijke rol. De handknijpkrachtmeter meet de kracht die de hand kan uitoefenen en geeft daarmee een inschatting van de functie van de spieren in dit gebied. De handknijpkracht is gerelateerd aan de totale spierfunctie en de hoeveelheid spiermassa in het lichaam. Een lagere knijpkracht is geassocieerd met functionele beperkingen/verminderde mobiliteit en een voorspeller van fysieke gezondheidsproblemen.

Vragenlijst

Tijdens het bezoek in de bus wordt er ook een vragenlijst afgenomen bij de medewerker. De vragen die gesteld worden geven inzicht in het bewegingsapparaat, eventuele (chronische) klachten en een mogelijke relatie met het werk.

De antwoorden op deze vragen worden zowel naar de medewerker teruggekoppeld als op groepsniveau, anoniem, naar de werkgever.

Advies op maat bewegingstherapeut

De bewegingstherapeut combineert de antwoorden op de vragen met observaties tijdens het afnemen van de testen en geeft op basis van de resultaten advies op maat. Zowel de losse scores op de drie testen als het advies worden teruggekoppeld op het persoonlijk online dashboard JOHAN. Medewerkers kunnen hierdoor dus gericht aan de slag met het advies. Doordat alle gestelde vragen multiple choice zijn, kan er ook een kwantitatieve terugkoppeling gegeven worden aan de werkgever.

[gravityform id=”34″ title=”true” description=”false”]