• min

Denkpatronen, 7 vragen om helder inzicht te krijgen

Denkpatronen zijn gedachten die –zo goed als- automatisch gaan. Deze denkpatronen kunnen zorgen voor negatieve gedachten die je somber maken. Als je je bewust wordt van deze denkpatronen, kun je ze doorbreken. Je kunt actief je best doen deze negatieve gedachten te veranderen in positieve gedachten. Op deze manier kun je via je gedachten effectief invloed uitoefenen op hoe je je voelt!

In een artikel uit het wetenschappelijke tijdschrift Cognition and Emotion (2022) wordt beschreven dat mensen die zich vaak somber voelen, meer geneigd zijn om negatieve gebeurtenissen te herinneren dan positieve gebeurtenissen. Dit fenomeen wordt negatieve selectiebias genoemd.

Leuk feitje!

Een groep onderzoekers heeft ontdekt dat negatieve selectiebias ook kan worden getriggerd door muziek. In een studie uit 2021 (gepubliceerd in het tijdschrift Psychology of Music) werd deelnemers gevraagd om een lijst met woorden te beoordelen terwijl ze naar muziek luisterden. De deelnemers die naar sombere muziek luisterden, hadden meer moeite om de positieve woorden te herinneren dan de deelnemers die naar vrolijke muziek luisterden.

Dit onderzoek suggereert dat muziek een krachtige invloed kan hebben op onze gedachten en emoties. Luisteren naar sombere muziek kan ons ertoe aanzetten om ons te focussen op de negatieve aspecten van onze wereld, waardoor we ons somberer kunnen gaan voelen.

Denkpatronen oefening

De oefening die we hier geven helpt om inzicht te krijgen in jouw eigen denkpatronen.

Neem vandaag de tijd om even te gaan zitten en een situatie te bedenken waarin je jezelf niet prettig of zelfs ongelukkig voelde, of waardoor je een sombere stemming kreeg. Schrijf deze situatie op. Wat waren je gedachten op dat moment, of wat zijn je gedachten over deze situatie? Schrijf deze gedachten op. Nu ga je deze gedachten ‘uitdagen’ door het stellen van de volgende vragen aan jezelf:

  1. Is dit echt waar? Overdrijf je niet?
  2. Hoe zou een ander tegen deze situatie aankijken?
  3. Wat zou je tegen een vriend(in) zeggen die dit aan jou verteld?
  4. Is de manier waarop je er nu over denkt de enige mogelijke manier?
  5. Stel dat wat je denkt inderdaad waar is, wat betekent dit dan?
  6. Waarom is het erg als dit zo zou zijn? Welke mogelijkheden zou je dan hebben om met deze situatie om te gaan? Zou je dit (uiteindelijk) kunnen verdragen?
  7. Helpen deze gedachten jou om je te voelen en gedragen op een manier waarop jij dat wilt? Is dit echt waar?

Probeer bovenstaande antwoorden zo eerlijk mogelijk te beantwoorden zonder dat je direct luistert naar je eigen oordeel. Je kunt deze oefening vaker toepassen als je merkt dat je last hebt van negatieve denkpatronen. Het kost je misschien wat discipline en inzet, maar bedenk dat het gaat om jouw welzijn. En let op; het werkt echt! Wil je meer werken aan jezelf en aan je denkpatronen? bekijk eens onze  Coachingtrajecten pagina!

Meer lezen?

Hieronder vind je een selectie van andere interessante nieuwsberichten die aansluiten bij wat je zojuist hebt gelezen. Ontdek en laat je inspireren!

Preventieve aandacht voor hart en vaatziekten – 9 tips voor een ultieme hartgezondheid

In 2040 zal het aantal mensen met hart- en vaatziekten ten opzichte van 2011 met 65% zijn gestegen. Althans, als wij de voorspellingen moeten geloven. Een ongezonde levensstijl is hier een belangrijke oorzaak van. Ondanks dat Nederlanders gezonder leven, is er een grote groep die achterblijft en dat is zonde. Om de kans op een stijging van 65% van hart- en vaatziekten te verkleinen moeten we meer ontspannen en gezonder leven. Door een gezonde leefstijl krijg je meer energie en blijf je ook op lange termijn fit en gezond. Door een gezonde balans tussen inspanning en ontspanning te creëren, gezonder te eten en meer te bewegen zul je op korte termijn en, nog belangrijker, op langere termijn een gezond resultaat zien.

29 november, 2023

3 tips om positiever in het leven te staan!

Positiever denken: een eigenschap die goed van pas komt in het dagelijks leven. Als je geneigd bent om het glas half vol te zien in plaats van half leeg, dan maakt dit het leven over het algemeen lichter en makkelijker. Er zijn mensen die dit van nature makkelijk afgaat, maar er zijn ook mensen die er wat meer moeite mee hebben om positiever te zijn. In deze blog lees je hoe je kunt leren om meer positief te denken.

5 oktober, 2023

5 tips om jouw stress om te zetten in meer energie

Ben je op zoek naar manieren om zowel je lichamelijke als geestelijke welzijn te verbeteren? Dan kunnen de volgende 5 tips je wellicht helpen. Sporten heeft namelijk een onmiskenbare impact op zowel je stress niveau als je fysieke gezondheid, en de voordelen ervan zijn vaak verrassender dan je denkt. Naast de welbekende voordelen van sporten, zoals gewichtsbeheersing en het verminderen van gezondheidsrisico's, gaat sporten veel verder. Het biedt een belangrijke stimulans voor onze geestelijke gezondheid. In tijden van stress en spanning kan het soms moeilijk zijn om te ontspannen, maar gelukkig is er voor elke vorm van stress een oplossing binnen handbereik.

5 oktober, 2023