Project Description

De gezonde bedrijfskantine
Ruim vier miljoen Nederlanders lunchen regelmatig in een bedrijfskantine. Een gemiddelde lunch bestaat uit bruin brood met hartig beleg aangevuld met witte (zachte) broodjes, gefrituurde & zoete snacks, frisdrank of kleine hoeveelheden fruit. Producten die in een bedrijfskantine worden aangeboden. Een onderzoek van TNS NIPO naar de vitaliteit op de werkvloer toont aan dat 70% van de werknemers behoefte heeft aan een gezondere lunch. Het merendeel vindt dat de werkgever verantwoordelijk is voor wat in de kantine wordt aangeboden. Een gezonde bedrijfskantine is voor werkgevers dus een kans om een gezonde levensstijl bij hun werknemers te stimuleren.
Waaruit bestaat een gezonde bedrijfskantine?
Een gezonde bedrijfskantine heeft gevarieerde producten met een hoge voedingswaarde. Het aantal gezonde en ongezonde producten moet in balans zijn. Drank- en snackautomaten bijvoorbeeld kunnen naast minder gezonde producten, ook gezonde alternatieven aanbieden.
Het nut
Een gezond productassortiment heeft een positief effect op het voedingsgedrag van het personeel. Het werkt enthousiasmerend en daarnaast verhogen gezonde producten het energie level. Tevens zorgt het voor:
- een verhoging van de concentratie en de prestatie
- een gezondere levensstijl en minder vermoeidheid
- een gevarieerd eetpatroon
- een gezonde beleving, waardoor de waardering voor de werkgever stijgt
Van ongezond naar gezond
Je denkt wellicht: ‘Goed idee, een gezonde bedrijfskantine, maar hoe krijg ik mijn personeel enthousiast?’ Hieronder geven wij een aantal tips:
- Breng het personeel op de hoogte en benadruk de positieve kanten van een gezond productassortiment.
- Creëer draagvlak door het personeel actief te betrekken. Breng de wensen en behoeften van de werknemers in kaart en geef daar gehoor aan.
- Breng de huidige situatie van de bedrijfskantine in kaart. Schets in deze huidige situatie ook in hoeverre het toekomstige assortiment bij het bedrijf past. Middels de caloriechecker van het voedingscentrum kunnen werknemers de voedingswaarden van producten berekenen.
- Voer de veranderingen in het productassortiment geleidelijk door.Kortom: een investering in een gezonde bedrijfskantine is een investering in energiek en fit personeel en daarmee een investering in het bedrijf!
Een gezonde bedrijfskantine kan een onderdeel zijn van een duurzaam inzetbaarheidsbeleid. Simple Check kan helpen bij het vormgeven hiervan. Wilt u hier meer over weten, neem dan vrijblijvend contact met ons op!
OF

Zet binnen 5 stappen een duurzaam HR-beleid op
Download de Simple Checklist gratis!
✓ Optimaliseer duurzame inzetbaarheid
✓ Vergroot de betrokkenheid en positieve werkhouding
✓ Verhoog de productiviteit
✓ Zorg voor meer werkplezier
✓ Verlaag het ziekteverzuim