• min

Betere werkprestaties en meer werkplezier, 5 tips voor succes

Het is vaak druk op het werk. Je hebt bijvoorbeeld een deadline die echt gehaald moet worden. De stapel werk op jouw bureau lijkt alleen maar groter te worden. Je hebt een inbox vol met onbeantwoorde e-mails. En dan komt jouw leidinggevende ook nog eens met aan met extra taken waar jij niet op gerekend had. Tijdens werktijd goed voor jezelf blijven zorgen is moeilijk. Helemaal in drukke perioden met hoge druk op je werkprestaties. Toch is het juist dan ontzettend belangrijk.

Goed voor jezelf zorgen voor betere werkprestaties en meer werkplezier

Als je niet goed voor jezelf zorgt dan gaat dit uiteindelijk ten koste van jouw werkplezier en van jouw werkprestaties.

En dit moet je zien te voorkomen. Maar hoe doe je dit dan? In deze blog 5 belangrijke tips die daarbij zouden kunnen helpen.

1) Benut elke kans om te bewegen

Iedereen weet dat beweging gezond is. Een wandeling van tien minuten in de pauze kan jouw hersenen al genoeg activeren om de rest van de dag weer productief en creatief door te komen. Twintig minuten zijn helemaal ideaal.

Een goede reden dus om elke pauze een stukje te gaan wandelen.Daarnaast kan je altijd de trap nemen in plaats van de lift. En wil je overleggen met een collega van een andere afdeling, loop daar dan even heen in plaats van te bellen. En iets minder voor de hand liggend, maar net zo effectief: heb je een overleg of vergadering met twee of drie collega’s, doe dit dan wandelend. Mooi meegenomen: de vergaderingen worden korter én creatiever! Je kan het gesprek opnemen om er later notulen van te kunnen maken.

2) Beperk prikkels

De meeste mensen zijn geneigd om constant door te werken. En de momenten die wel vrij zijn worden vaak ingevuld door onze telefoon erbij te pakken of iets op de computer te doen. Dit terwijl het juist goed is om af en toe even ‘prikkel-arm’ te zijn. Juist de momenten waarop je niets doet zijn erg belangrijk.

Op momenten dat er even geen prikkels binnen komen worden je hersennetwerken verstevigd, kan je creativiteit zich ontwikkelen en wordt je energie reserve aangevuld. Af en toe tijdens werktijd even vijf minuutjes uit het raam staren is dus helemaal niet erg.

3) Beperk werkstress

Stress is slecht voor het werkplezier en voor de gezondheid. En daarom dus ook voor de werkprestaties. Alle redenen om het aantal stressmomenten zo laag mogelijk te houden. Het voorkomen van stress is niet altijd makkelijk. Wat hierbij kan helpen is het beperken van de momenten dat je beschikbaar en bereikbaar bent via email.

Plan hiervoor een of meerdere vaste momenten in. Dit voorkomt dat je met meerdere dingen tegelijk bezig bent en het gevoel krijgt te worden overspoeld met werkzaamheden.  Wat ook kan helpen bij het verlichten van stress is het doen van ademhalingsoefeningen. De 4-7-8 ademhaling is hiervoor geschikt.

“Adem gedurende 4 tellen in, houd je adem 7 tellen vast en adem uit gedurende 8 tellen. Doe dit maximaal 5 keer, maar vaak is 3 keer al genoeg.”

4) Regel concentratietijd

Wie geconcentreerd kan werken is productiever en ervaart meer werkplezier. Heb je een drukke werkplek dan kan het moeilijk zijn om geconcentreerd te kunnen werken. Dit kan lastig zijn als je bijvoorbeeld een deadline hebt of bezig bent met een klus waar je alle aandacht bij nodig hebt. Stuur in dit soort situaties dan bijvoorbeeld een mailtje rond naar jouw collega’s waarin je dit aangeeft. Vraag hierin om jou tot een bepaald tijdstip even niet te storen. Hiermee creëer je rust voor jezelf en schep je duidelijkheid naar collega’s.

5) Sta stil bij de positieve dingen

Werkplezier is nodig voor goede werkprestaties. Maar juist in drukke perioden kan het moeilijk zijn om plezier te houden in je werk. Mopperen over hoe druk het is en wat er allemaal niet goed gaat is makkelijk. Maar wist je dat er voor elke negatieve opmerking zeven positieve opmerkingen nodig zijn om het effect ervan teniet te doen?

Je te veel richten op de negatieve zaken kan dus echt een groot effect hebben op het werkplezier. Probeer jezelf dan ook aan te leren om meer stil te staan bij de dingen die wel positief zijn. Dit kan door bijvoorbeeld met jezelf af te spreken om dagelijks drie positieve momenten van jouw werkdag op te schrijven. Dit kan je dan op een later moment ook weer terug lezen.

Onderzoek: Wist je dat mensen met meer persoonlijkheidskapitaal (PsyCap) over het algemeen meer werkplezier ervaren en betere werkprestaties hebben? PsyCap zijn deze 4 positieve karakter eigenschappen: optimisme, zelfvertrouwen, hoop en veerkracht.

Zorg de komende tijd goed voor jezelf op het werk door deze tips toe te passen. Dit zal zeker ten goede komen aan jouw werkplezier en dus ook aan jouw werkprestaties.

Lees de eerdere blogs over fysieke gezondheid en mentale gezondheid voor meer informatie over hoe je goed voor jezelf kan zorgen.

Meer lezen?

Hieronder vind je een selectie van andere interessante nieuwsberichten die aansluiten bij wat je zojuist hebt gelezen. Ontdek en laat je inspireren!

Herken de signalen van de 12 stadia van een burn-out

Burn-out komt voor in veel verschillende maten of vormen. Zo praat men soms van ‘overspannen’, ‘opgebrand’ of ‘overwerkt’. En van de veel voorkomende “ik kan niet wachten op mijn vakantie” tot de serieuze burn-out waarbij je een half jaar (of langer) hersteltijd nodig hebt om je leven weer op de rails te krijgen. De passende respons op verschillende vormen van stadia burn-out, is erg verschillend. Op tijd reageren en de juiste stappen nemen kan vaak zorgen voor een sneller herstel of juist het voorkomen van erger. In onderstaand artikel worden de 12 stadia besproken en staan belangrijke tips om mee aan de slag te gaan.

17 oktober, 2023

Zitten is het nieuwe roken, we zitten 85% van onze vrije tijd!

VPRO redacteur Katja de Bruin is het met de stelling ‘zitten is het nieuwe roken’ meer dan eens. Zij deed onderzoek naar het effect van het overmatig zitten en de resultaten zijn zorgwekkend. In haar boek ‘Zitten is het nieuwe roken’ gaat zij in op de gevolgen van het vele zitten en biedt diverse oplossingen. Door bijvoorbeeld vaker te gaan staan of een wandeling te maken, verklein je de kans op hart- en vaatziekten en heb je meer energie. De gezondheidsrisico’s die te veel zitten met zich mee brengen lijken nog niet bij iedereen bekend te zijn en daarom is het creëren van bewustwording meer dan nodig.

5 oktober, 2023

Tips goede werkhouding

Een goede til- zit- en sta-houding is nodig om veel lichamelijke klachten te voorkomen. Vanzelfsprekend zou je denken toch? Helaas zijn er ruim 69 honderdduizend werknemers per jaar die last krijgen van hun gezondheid naar aanleiding van een verkeerde houding tijdens het werk. Een juiste werkhouding en voldoende ontspanning verdienen daarom extra aandacht!

2 oktober, 2023