• min

Beter worden na een burn out, hoe doe je dat?

Bij een burn-out draait vaak alles om het proces van ‘beter worden’. Zo snel en goed mogelijk werken aan het herstel is dan het doel. Hierbij richten veel mensen zich op het terugvinden van de ‘oude ik’. Het verlangen naar het oude leven en energieniveau is groot. Weer alles ‘gewoon’ kunnen doen. Zoals het altijd is geweest. Toch is dat niet verstandig. Want hoe je het ook went of keert, wanneer je in een burn-out situatie raakt, heb je niet optimaal voor jezelf gezorgd.

Beter worden na een burn out, hoe doe je dat?

Bij een burn-out draait vaak alles om het proces van ‘beter worden’. Zo snel en goed mogelijk werken aan het herstel is dan het doel. Hierbij richten veel mensen zich op het terugvinden van de ‘oude ik’. Het verlangen naar het oude leven en energieniveau is groot. Weer alles ‘gewoon’ kunnen doen. Zoals het altijd is geweest. Toch is dat niet verstandig. Want hoe je het ook went of keert, wanneer je in een burn-out situatie raakt, heb je niet optimaal voor jezelf gezorgd.

De keuzes die je hebt gemaakt zijn niet goed voor je geweest. Je oude ik heeft tenslotte de signalen ontkend, niet herkend of weggemoffeld. Je ‘oude’ leven heeft duidelijk te veel van je gevraagd. Dus als je dat nastreeft bestaat de kans dat je nooit echt ‘beter’ wordt. Voor je het weet voel je weer de druk van je omgeving. En lukt het onvoldoende om goed voor jezelf te zorgen. In dit geval is het interessant om eens goed te kijken naar waar ‘beter worden’ voor staat.

Beter worden

Het ‘beter worden’ kun je breder interpreteren. Beter je grenzen aangeven? Beter in staat nee te zeggen? Beter weten waar je ‘ja’ of ‘nee’ tegen zou moeten zeggen? Beter weten hoe je dat het beste kunt overbrengen, zonder dat je je schuldig voelt of blijft twijfelen aan de gemaakte keuze? Beter omgaan met het feit dat je niet alles kunt? Kortom beter met jezelf omgaan. En dus beter met je beperkingen van je burn-out omgaan.

Maar ook beter weten wat je leuk vindt. En dan vooral wat niet alleen op korte termijn voldoening geeft, maar ook op lange termijn zorgt voor een goed gevoel.  Oftewel beter weten wat je energie kost en wat je energie oplevert! Hiervoor is het nodig dat je jouw drijfveren herkent en weet te voeden.

Drijfveren

Drijfveren werken als communicerende vaten; dus als je één drijfveer meer aandacht en ruimte geeft, kan dat ongemerkt ten koste gaan van andere drijfveren. Zo werkt het. Dit inzicht kan net het grote verschil maken in goed voor jezelf zorgen op de korte en op de lange termijn.

Stilstaan bij wat je echt belangrijk vindt, kan een sterke motivatie zijn om de zaken voortaan anders aan te pakken.

Blok aan je been

Wie kent het nou niet? Je beslist met veel overtuiging en enthousiasme dat je lid gaat worden van de sportschool. Of je geeft je op voor een cursus schrijven. Of je start met een studie. Dit soort beslissingen zijn dan vaak gedreven vanuit één drijfveer. Zo kan je intellectuele drijfveer ervoor zorgen dat je je altijd wilt blijven ontwikkelen. Of zorgt je sociale drijfveer ervoor dat je je inzet voor je collega’s. Maar op het moment dat je spontaan zo’n beslissing maakt is er vaak weinig ruimte voor andere drijfveren. Bijvoorbeeld je praktische drijfveer; ‘Kan ik dat wel betalen?’, of ‘Heb ik daar wel voldoende tijd voor?’. Of je individualistische drijfveer; ‘Blijf ik dan wel genoeg zichtbaar?’. Of hoe zit het met jouw esthetische drijfveer; ‘Voelt het dan nog wel in balans?’, ‘Levert het mij dan nog voldoende uitdaging op lange termijn?’ Dus voor je het weet is een spontane enthousiaste keuze op lange termijn een blok aan je been. Want je hebt het nou eenmaal beloofd. En hoe kun je die gemaakte keuze dan voorkomen of aanpassen?

Zelfkennis

Het scheelt aanzienlijk wanneer je vanuit voldoende zelfkennis een keuze maakt en deze keuze helder weet over te brengen. Je manier van communiceren voelt dan zo veel fijner. Duidelijker en lichter. Je zult ervaren dat je minder druk ervaart als andere een andere mening of verwachting hebben. Dat mag. En dat vind je niet vervelend. Dat is de mening van de ander. Maar dat doet niets af aan wat jij belangrijk vindt. Het is tenslotte een keuze waar je heel goed over na hebt gedacht. En daar sta je voor de volle 100 % achter. Als je dat goed herkent en weet wat je wilt, dat over weet te brengen  zonder dat je twijfelt of je schuldig voelt dan krijg je vanzelf weer meer energie. Dan blijf je in balans. En zorg je beter voor jezelf; ook voor de lange termijn!

Ben je benieuwd of je ook een risico loopt op een burn-out? Of wil je meer weten of dit onderwerp?

Wil je ook je zelfinzicht vergroten? Om de juiste keuzes weten te maken? En te voorkomen dat je in een burn-out situatie terecht komt? Neem gerust contact met ons op. We werken nauw samen met kundige coaches en trainers die gespecialiseerd zijn in het vergroten van zelfkennis en zich richten op preventie en herstel.

Meer lezen?

Hieronder vind je een selectie van andere interessante nieuwsberichten die aansluiten bij wat je zojuist hebt gelezen. Ontdek en laat je inspireren!

Herken de signalen van de 12 stadia van een burn-out

Burn-out komt voor in veel verschillende maten of vormen. Zo praat men soms van ‘overspannen’, ‘opgebrand’ of ‘overwerkt’. En van de veel voorkomende “ik kan niet wachten op mijn vakantie” tot de serieuze burn-out waarbij je een half jaar (of langer) hersteltijd nodig hebt om je leven weer op de rails te krijgen. De passende respons op verschillende vormen van stadia burn-out, is erg verschillend. Op tijd reageren en de juiste stappen nemen kan vaak zorgen voor een sneller herstel of juist het voorkomen van erger. In onderstaand artikel worden de 12 stadia besproken en staan belangrijke tips om mee aan de slag te gaan.

17 oktober, 2023

Zitten is het nieuwe roken, we zitten 85% van onze vrije tijd!

VPRO redacteur Katja de Bruin is het met de stelling ‘zitten is het nieuwe roken’ meer dan eens. Zij deed onderzoek naar het effect van het overmatig zitten en de resultaten zijn zorgwekkend. In haar boek ‘Zitten is het nieuwe roken’ gaat zij in op de gevolgen van het vele zitten en biedt diverse oplossingen. Door bijvoorbeeld vaker te gaan staan of een wandeling te maken, verklein je de kans op hart- en vaatziekten en heb je meer energie. De gezondheidsrisico’s die te veel zitten met zich mee brengen lijken nog niet bij iedereen bekend te zijn en daarom is het creëren van bewustwording meer dan nodig.

5 oktober, 2023

Tips goede werkhouding

Een goede til- zit- en sta-houding is nodig om veel lichamelijke klachten te voorkomen. Vanzelfsprekend zou je denken toch? Helaas zijn er ruim 69 honderdduizend werknemers per jaar die last krijgen van hun gezondheid naar aanleiding van een verkeerde houding tijdens het werk. Een juiste werkhouding en voldoende ontspanning verdienen daarom extra aandacht!

2 oktober, 2023