‘Beter worden’ na een burn-out, hoe doe je dat?2019-05-21T13:15:06+02:00

Project Description

wegwijzer

Beter worden na een burn out, hoe doe je dat?

Bij een burn-out draait vaak alles om het proces van ‘beter worden’. Zo snel en goed mogelijk werken aan het herstel is dan het doel. Hierbij richten veel mensen zich op het terugvinden van de ‘oude ik’. Het verlangen naar het oude leven en energieniveau is groot. Weer alles ‘gewoon’ kunnen doen. Zoals het altijd is geweest. Toch is dat niet verstandig. Want hoe je het ook went of keert, wanneer je in een burn-out situatie raakt, heb je niet optimaal voor jezelf gezorgd.

De keuzes die je hebt gemaakt zijn niet goed voor je geweest. Je oude ik heeft tenslotte de signalen ontkend, niet herkend of weggemoffeld. Je ‘oude’ leven heeft duidelijk te veel van je gevraagd. Dus als je dat nastreeft bestaat de kans dat je nooit echt ‘beter’ wordt. Voor je het weet voel je weer de druk van je omgeving. En lukt het onvoldoende om goed voor jezelf te zorgen. In dit geval is het interessant om eens goed te kijken naar waar ‘beter worden’ voor staat.

Beter worden

Het ‘beter worden’ kun je breder interpreteren. Beter je grenzen aangeven? Beter in staat nee te zeggen? Beter weten waar je ‘ja’ of ‘nee’ tegen zou moeten zeggen? Beter weten hoe je dat het beste kunt overbrengen, zonder dat je je schuldig voelt of blijft twijfelen aan de gemaakte keuze? Beter omgaan met het feit dat je niet alles kunt? Kortom beter met jezelf omgaan. En dus beter met je beperkingen van je burn-out omgaan.

Maar ook beter weten wat je leuk vindt. En dan vooral wat niet alleen op korte termijn voldoening geeft, maar ook op lange termijn zorgt voor een goed gevoel.  Oftewel beter weten wat je energie kost en wat je energie oplevert! Hiervoor is het nodig dat je jouw drijfveren herkent en weet te voeden.

Drijfveren

Drijfveren werken als communicerende vaten; dus als je één drijfveer meer aandacht en ruimte geeft, kan dat ongemerkt ten koste gaan van andere drijfveren. Zo werkt het. Dit inzicht kan net het grote verschil maken in goed voor jezelf zorgen op de korte en op de lange termijn.

Stilstaan bij wat je echt belangrijk vindt, kan een sterke motivatie zijn om de zaken voortaan anders aan te pakken. 

Blok aan je been

Wie kent het nou niet? Je beslist met veel overtuiging en enthousiasme dat je lid gaat worden van de sportschool. Of je geeft je op voor een cursus schrijven. Of je start met een studie. Dit soort beslissingen zijn dan vaak gedreven vanuit één drijfveer. Zo kan je intellectuele drijfveer ervoor zorgen dat je je altijd wilt blijven ontwikkelen. Of zorgt je sociale drijfveer ervoor dat je je inzet voor je collega’s. Maar op het moment dat je spontaan zo’n beslissing maakt is er vaak weinig ruimte voor andere drijfveren. Bijvoorbeeld je praktische drijfveer; ‘Kan ik dat wel betalen?’, of ‘Heb ik daar wel voldoende tijd voor?’. Of je individualistische drijfveer; ‘Blijf ik dan wel genoeg zichtbaar?’. Of hoe zit het met jouw esthetische drijfveer; ‘Voelt het dan nog wel in balans?’, ‘Levert het mij dan nog voldoende uitdaging op lange termijn?’ Dus voor je het weet is een spontane enthousiaste keuze op lange termijn een blok aan je been. Want je hebt het nou eenmaal beloofd. En hoe kun je die gemaakte keuze dan voorkomen of aanpassen?

Zelfkennis

Het scheelt aanzienlijk wanneer je vanuit voldoende zelfkennis een keuze maakt en deze keuze helder weet over te brengen. Je manier van communiceren voelt dan zo veel fijner. Duidelijker en lichter. Je zult ervaren dat je minder druk ervaart als andere een andere mening of verwachting hebben. Dat mag. En dat vind je niet vervelend. Dat is de mening van de ander. Maar dat doet niets af aan wat jij belangrijk vindt. Het is tenslotte een keuze waar je heel goed over na hebt gedacht. En daar sta je voor de volle 100 % achter. Als je dat goed herkent en weet wat je wilt, dat over weet te brengen  zonder dat je twijfelt of je schuldig voelt dan krijg je vanzelf weer meer energie. Dan blijf je in balans. En zorg je beter voor jezelf; ook voor de lange termijn!

Ben je benieuwd of je ook een risico loopt op een burn-out? Of wil je meer weten of dit onderwerp? Lees HIER hoe je dat goed kunt herkennen.

Wil je ook je zelfinzicht vergroten? Om de juiste keuzes weten te maken? En te voorkomen dat je in een burn-out situatie terecht komt? Neem gerust contact met ons op. We werken nauw samen met kundige coaches en trainers die gespecialiseerd zijn in het vergroten van zelfkennis en zich richten op preventie en herstel.

[gravityform id=”34″ title=”true” description=”false”]