• min

6 Tips voor een duurzaam beleid gericht op werkdruk

6 Tips voor een duurzaam beleid gericht op werkdruk Is het druk of is het té druk? Het woordje 'té' maakt een groot verschil. Toch is het lastig om precies te achterhalen of de druk die wordt ervaren werkelijk zorgt voor teveel stress. Want druk hebben kan soms als een normaal aspect van werk worden beschouwd. Toch is het van vitaal belang om een gezond evenwicht te bewaren. Hier zijn 6 tips die kunnen helpen bij het ontwikkelen van een duurzaam beleid.

Is het druk of is het té druk?

Het woordje ’té’ maakt een groot verschil. Toch is het lastig om precies te achterhalen of de druk die wordt ervaren werkelijk zorgt voor teveel stress. Want druk hebben is voor een bedrijf (en vaak ook voor de medewerkers) hartstikke fijn. Het betekent veelvuldig groei en omzet. En hier ligt direct een valkuil. Want hoe houdt u goed in de gaten of het voor uw medewerkers of collega’s niet te veel wordt?

Preventief

Het is van belang te veel aan werkdruk tijdig te signaleren en hierop pro actief te handelen. Want wanneer het voor een medewerker, op lange termijn té druk is kan dat voor de medewerker én het bedrijf tot vervelende gevolgen leiden. Overbodige fouten komen dan vaker voor, maar ook een negatieve werksfeer of (vaak of langdurig) verzuim. Waardoor de werkdruk wordt verlegd op de collega’s. Voordat u het door hebt kan deze druk zich dan ook verspreiden als een waar virus. Het is uiterst belangrijk dus om als bedrijf een ‘werkdruk-vinger aan de pols’ bij je medewerkers te houden. En zo nodig actie te ondernemen.

Arbeidsbelasting

De arbeidsbelasting speelt vaak de voornaamste rol bij het ontstaan van stress en burn-out. Met name de volgende elementen daarvan:

  • Zware emotionele taakeisen; werk dat aan je vreet;
  • Gebrek aan steun; niet kunnen samenwerken met anderen;
  • Gebrek aan voldoening; niet zien dat je werk nuttig is, niet genieten van het resultaat;
  • Werk dat het privéleven verstoort;
  • Werkdruk: teveel of te moeilijk werk voor de tijd die er voor is, zodat het nooit af is en nooit goed genoeg is.

Natuurlijk speelt ook persoonlijke aanleg mee bij het ervaren van te veel druk of het ontstaan van burn-out. Mensen die hier gevoelig voor zijn, zijn over het algemeen zeer loyaal, trouw, integer en leggen de lat hoog voor zowel zichzelf als hun omgeving. Prachtige eigenschappen die tevens een valkuil zijn.

Bedrijven die goed op signalen van werkdruk letten, kunnen negatieve gevolgen voorkomen en presteren beter.

De duurzame inzetbaarheid tips

  1. Wie last heeft van werkdruk, laat dat over het algemeen merken door zich anders dan anders te gedragen. Hij of zij kan zich bijvoorbeeld minder goed concentreren, is prikkelbaar of heel erg moe. Het is dan ook van belang dat zowel de leidinggevenden als medewerkers op hun eigen én elkaars signalen van werkdruk en stress letten.
  2. Heeft u de indruk dat iemand last heeft van werkdruk? Maak het dan op een prettige manier bespreekbaar. De stress-signalen die u signaleert kunnen ook door iets anders dan werkdruk komen. Een goed gesprek kan helpen om na te gaan wat er speelt en hoe dat opgelost kan worden. Toon vooral interesse en begrip.
  3. Zorg ervoor dat er regelmatig én periodiek aandacht is voor werkdruk. Van dagelijks erop letten of je collega’s zich prettig voelen tot agendapunt op werkoverleg tot een jaarlijkse terugblik in een functioneringsgesprek.
  4. Agendeer werkdruk in het overleg tussen de P&O-er en leidinggevende. Werken alle medewerkers goed en plezierig? Wie zit waarom wat minder lekker in z’n vel? Zijn er acties nodig?
  5. Besteed, ook periodiek, aandacht aan andere signalen van werkdruk. Gemaakte fouten, geleverde kwaliteit, verzuimgegevens, etc.
  6. Meet periodiek hoe de medewerkers hun werk ervaren. Bijvoorbeeld door het afnemen van een Duurzame Inzetbaarheid Index (DIX). Dit is een door TNO ontwikkelde en gevalideerde digitale vragenlijst. Dit instrument brengt direct in beeld hoe het met de inzetbaarheid van de medewerker voor staat. Van vakkennis en gezondheid tot werkplezier. De medewerker krijgt zelf de regie bij het vergroten van de persoonlijke inzetbaarheid. Met informatie uit de DIX stelt hij zelf concrete doelen op. Door het instrument periodiek in te zetten kunnen u en uw werknemers de effecten van de inspanningen meten. Zo zie je of er tussen vestigingen of afdelingen verschillen zijn en of je beleid in de loop der jaren het gewenste effect heeft.

Ondersteuning in beleid

Vinden leidinggevenden het moeilijk om te zien wie werkdruk en stress ervaart? Of lastig om dat op een goede manier bespreekbaar te maken? Wellicht kan Simple Check hier een belangrijke rol in spelen. Simple Check werkt met diverse gevalideerde (door TNO ontwikkelde) instrumenten, om op niveau van werkgever en medewerker de dialoog aan te gaan over duurzame inzetbaarheid. Hierbij kunt u denken aan:

  1. De TNO Gezond Leven Scan. Deze Gezond Leven Scan geeft inzicht in de levensstijl en houding van de werknemer. De scan is onderverdeeld in verschillende onderdelen:
    Leefstijlgedrag: over bewegen, voeding, alcohol, roken, slaap en ontspanning;
    Houding en cultuur: over jou kijk op gezond leven en die van je collega’s, vrienden en familie;
    Advies: een persoonlijk advies om aan een gezonde leefstijl te werken.
  2. TNO Duurzame Inzetbaarheids Index (DIX); dit is een instrument dat medewerkers inzicht geeft in hun Gezondheid & Energie, Vakkennis & Vaardigheden, Motivatie & Betrokkenheid en Werk-Privébalans. Daarnaast stimuleert de DIX medewerkers om actief met hun eigen aandachtspunten aan de slag te gaan
  3. De KOBA-DI tool. Deze tool maakt financieel inzichtelijk wat duurzame inzetbaarheid een bedrijf aan productiviteit kan opleveren waardoor er meer en doeltreffender in de duurzame inzetbaarheid van werknemers wordt geïnvesteerd.

Simple Check is gespecialiseerd in het uitvoeren van Preventief Medisch Onderzoek. Hiermee geven wij inzicht in de gezondheid van medewerkers en creëren we bewustwording rondom een gezond leven. Tevens ondersteunen wij de mogelijke vervolgstappen die nodig zijn om de duurzame inzetbaarheid van medewerkers te waarborgen.

Dit alles wordt digitaal ondersteund. In een speciaal ontwikkelt portaal krijgen alle medewerkers, via een uiterst beveiligd en persoonlijk health dashboard, inzicht in zijn of haar fysieke en mentale gezondheid. Dit ‘duurzaam-inzetbaarheidsportaal’ biedt de werknemer een mogelijkheid om gericht en gemotiveerd te werken aan een gezonde leefstijl en biedt de werkgever en/of HRM de mogelijkheid om hierin te faciliteren middels op maat gemaakte of geleverde content gericht op duurzame inzetbaarheid.

Meer lezen?

Hieronder vind je een selectie van andere interessante nieuwsberichten die aansluiten bij wat je zojuist hebt gelezen. Ontdek en laat je inspireren!

Voedselverwarring door informatiestress

Tegenwoordig lijkt iedereen wel voor tenminste één voedingsstof gevoelig te zijn, met gluten als favoriet. Tegenover 2 tot 3% van de mensen met een voedselallergie geeft 9% aan minder gluten te eten of zelfs te vermijden. Het blijft echter niet alleen bij angst voor gluten, ook de pindanoot heeft het zwaar te verduren. Ruim 13% van de Nederlanders geeft aan de pinda’s te hebben ingewisseld voor de paranoten, het chia zaad en de goji bessen, de welbekende superfoods. “Het is duidelijk dat de voedselhypes zijn veranderd”, vertelt Frans Kok – hoogleraar voeding aan de Universiteit van Wageningen. “Vroeger ging het om afslankdiëten; in de jaren negentig telde ik er meer dan honderd. Nu gaat het om individuele voedingsmiddelen: tarwegras, melk, haver, ze worden opgehemeld of neergesabeld”, aldus Frans. Er heerst voedselverwarring door verkeerde informatie.

3 oktober, 2023

Training persoonlijke ontwikkeling

Afgelopen week hadden we weer een "training persoonlijke ontwikkeling en coachvaardigheden", met ons Health Check Team van Simple Check. De focus ligt op de rol die onze deskundigen van het Health Check Team hebben op het moment dat er een health check wordt afgenomen.

3 oktober, 2023

Overgang: deze informatie is essentieel voor vrouwen vanaf 40 jaar

Op dit moment zitten 1.6 miljoen vrouwen in Nederland in de overgang. Tachtig procent van deze vrouwen heeft te maken met overgangsverschijnselen. Dit merk je aan je lichaam, maar ook aan hoe je reageert op dingen. Dit komt doordat er veel verandert in je hormoonhuishouding, net als in de pubertijd. Door veranderende hormoonspiegels kunnen lichamelijke en emotionele overgangsverschijnselen ontstaan. Dit uit zich doordat je je ‘anders’ voelt dan dat je gewend was. Zo kun je je extreem moe voelen, veel gewrichtspijn ervaren of zelfs wat depressief. En ook hoofdpijn is een veel voorkomende kwaal die je kunt koppelen aan de overgang. Iedere vrouw komt vroeg of laat in de overgang. Genoeg reden dus om hier aandacht aan te geven!

2 oktober, 2023