Aanvullende Modules2021-11-03T12:20:25+01:00

Modules

Aanvullende modules

Voedselintolerantie

Voedselintolerantie is een reactie van het lichaam op bestanddelen van voedingsmiddelen. Deze bestanddelen worden niet verteerd of op een goede manier opgenomen door het lichaam. Wanneer het lichaam anders op bestanddelen reageert, kan dat zorgen voor verschillende klachten. De meest voorkomende klachten zijn een ‘futloos’ en ‘onprettig’ gevoel.

Een ongewone reactie op bestanddelen van voedingsmiddelen kan vanzelf minder worden of overgaan.

De Food Detective

Heb je al langer het vermoeden dat je een bepaalde voedingsstof beter weg kunt laten uit jouw voedingspatroon? Met de FoodDetective kunnen wij tijdens de health check meten of je een intolerantie hebt voor een bepaalde voedingsstof. De FoodDetective test intolerantie op in totaal 46 voedingsstoffen, waaronder: granen, noten, bonen, vlees, vis (ook schaaldieren), groenten, fruit, kruiden, ei, koemelk, gis en paddenstoelen.

Een zware, lichte of geen reactie? De Food Detective geeft inzicht in hoe het lichaam op bepaalde voedingsstoffen reageert.

  • Bij een zware reactie is er sprake van intolerantie.
  • Bij een lichte reactie is er sprake van een lichte overgevoeligheid voor het bestanddeel.
  • Bij geen reactie is er geen sprake van intolerantie.

Interesse in de Food Detective? Neem contact op met één van onze adviseurs.

Glutenintolerantie

Coeliakie is een intolerantie voor gluten.  Gluten is een eiwit dat voorkomt in bepaalde granen. Wanneer iemand Coeliakie heeft, worden gluten ‘verkeerd’ gecodeerd door het afweersysteem. De gluten worden gezien als schadelijk, terwijl ze dat niet zijn. Hierdoor krijgen mensen met Coeliakie lichamelijke klachten, wanneer zij voedsel eten dat gluten bevat. De reactie van het afweersysteem beschadigt het slijmvlies van de dunne darm. Dit heeft een ontstekingsreactie tot gevolg. Deze ontsteking zorgt ervoor dat voedingsstoffen slecht in het lichaam worden opgenomen.

Wat te doen bij Coeliakie?

Als het lichaam niet goed op gluten reageert, is het belangrijk om over te stappen op een glutenvrij dieet. In deze periode kunnen de darmen herstellen. Gluten zijn graaneiwitten en zitten onder andere in tarwe, rogge, gerst, spelt en alles wat met deze granen is gemaakt. Het is daarom niet verstandig om bijvoorbeeld brood of pasta te eten. Let op: ook in sauzen, vleeswaar, gepaneerde schnitzels en kroketten kunnen gluten zitten.

De Food Detective

Heb je al langer het vermoeden dat je gluten beter weg kunt laten uit jouw voedingspatroon? Met de FoodDetective kunnen wij tijdens de health check meten of je intolerant bent voor gluten. 

Een zware, lichte of geen reactie? De Food Detective geeft inzicht in hoe het lichaam op bepaalde voedingsstoffen reageert.

  • Bij een zware reactie is er sprake van intolerantie.
  • Bij een lichte reactie is er sprake van een lichte overgevoeligheid voor het bestanddeel.
  • Bij geen reactie is er geen sprake van intolerantie.

Fysiek onderzoek

Het fysieke onderzoek bestaat uit: een vragenlijst, een sit and reach test en een schoudertest.

Vragenlijst

Er worden een aantal vragen gesteld of je klachten ervaart aan je bewegingsapparaat (handen, polsen, voeten, benen, schouders, nek en rug) en in hoeverre de arbeidsomstandigheden op het werk bij jou voor lichamelijke klachten kunnen zorgen.

Sit and reach test

De Sit and Reach test is een gemakkelijke test waarmee de lenigheid van je romp en het onderste gedeelte van je lichaam wordt gemeten. Het onderzoeken van deze regio is belangrijk, omdat stijfheid en spanning vaak gepaard gaat met lage rugklachten. Daarnaast zijn sterke en lenige hamstrings in veel sporten erg belangrijk. De test wordt zittend uitgevoerd (zonder schoenen) met de rug tegen de muur en met de benen lang voor je uit. Beide knieën zijn in deze houding gestrekt en platgedrukt op de vloer. Aan het einde van je voeten staat een plaat met een verschuifbaar plaatje erop. Het verschuifbare plaatje start bij je tenen en het is de bedoeling om het verschuifbare plaatje zo ver mogelijk op de plaat vooruit te schuiven.

Met deze simpele en snelle oefening kunnen we zien hoe je scoort en hoe dit in verhouding staat voor een man/vrouw van jouw leeftijd.

Schoudertest

Met deze simpele oefening kijken we naar je schouderlenigheid. De oefening wordt staand uitgevoerd en je legt eerst je linkerhand tussen je schouderbladen en met je rechter arm probeer je je linkerhand vast te pakken. Er wordt gekeken naar de afstand tussen de handen en hoe je houding is tijdens het uitvoeren van de oefening. Daarna wissel je van kant (dus je rechterhand tussen je schouderbladen en dan probeer je met je linkerhand naar je rechterhand te reiken). De test wordt 3 keer zowel links als rechts uitgevoerd.

Handknijpkracht

Met de handknijpkrachtmeter meten we de maximale knijpkracht van de hand. Daarnaast geeft het een goede inschatting van de spieren in het bovenste gedeelte van je lichaam. De meting houdt in dat je zo hard mogelijk probeert te knijpen in de meter. Op basis van je geslacht en je leeftijd kunnen we kijken hoe het ervoor staat met jou spierkracht. Afname van spierkracht kan namelijk een teken zijn van spierafbraak en indien het geval is, kan je hier nog met simpele oefeningen wat aan doen!

De Longfunctie

Een goede conditie van de longen is nodig om voldoende adem te kunnen halen. We meten de longfunctie door meerdere keren diep in te ademen en vervolgens krachtig in de spirometer uit te ademen. Door krachtig en zonder haperingen in de spirometer te blazen, kan de leeftijd van de longen worden vastgesteld. Afhankelijk van de uitslag kunnen we zien of er sprake is van een afwijkende longfunctie.

Oogtest

De manier waarop je leeft heeft invloed op de kwaliteit van je ogen. Je hebt een goede conditie nodig om voorwerpen in de verte en van dichtbij scherp te kunnen zien. Bij een slechte conditie gebruikt het lichaam onnodig veel energie om een beeld comfortabel waar te nemen. Het is daarom verstandig om de ogen regelmatig te laten controleren.

Wat wordt er tijdens de oogtest gemeten?

Om een gezond zicht te behouden is het belangrijk dat eventuele zichtproblemen vroegtijdig worden gesignaleerd. Want ook voor je ogen geldt: voorkomen is beter dan genezen. Met de oogtest kijken we naar je oogsterkte op afstand (5 en 10 meter afstand) en op leesafstand. Hierbij wordt er naar de sterkte van beide ogen gekeken en ook het linker- en rechter oog los van elkaar. We kunnen zo zien hoe sterk jouw ogen zijn waarbij we de ogen beoordelen op zeer goed, goed of slecht/onvoldoende. Een specifieke oogsterkte kunnen we helaas niet meten. Indien je een (lees)bril hebt, kunnen we tijdens deze test kijken of deze bril nog op juiste sterkte is. Dit is een preventieve meting. 

Oortest

Het gehoor is van onschatbare waarde. Een goed gehoor stelt ons in staat om goed met elkaar verbaal te communiceren, gevaarlijke situaties in het verkeer te voorkomen en te genieten van muziek. Slechthorendheid heeft dus maatschappelijke gevolgen. Het belang van een goede conditie van het gehoor is dan ook groot. Toch hebben ruim 2 miljoen Nederlanders problemen met hun gehoor. Zij hebben meer kans op vermoeidheid, angst, depressie en eenzaamheid. Het preventief controleren van het gehoor kan de kans op gehoorschade en eventuele bijwerkingen voorkomen of de mate van impact beperken.

Hoe wordt de conditie van de oren gemeten?

Tijdens de hoortest krijgt de deelnemer een koptelefoon op. Deze koptelefoon is aangesloten op een audiometer. Via de koptelefoon hoort hij tonen in verschillende frequenties (toonhoogten) en met verschillende intensiteiten. Telkens als de deelnemer een geluid hoort, drukt hij op een knop. Op deze manier kan de audiometer nauwkeurig in kaart brengen of er sprake is van gehoorschade en waar de gehoorschade zich bevindt.

Hartfilmpje

De elektrische activiteit van het hart ontstaat bij het samentrekken van de hartspieren. We maken tijdens de health check een hartfilmpje van 30 seconden. Aangezien het hart 60 à 70 slagen per minuut slaat, kunnen we in deze korte tijd een goed beeld krijgen van de conditie van het hart.

Onregelmatige hartslag

Wanneer het hartfilmpje een onregelmatige hartslag constateert, kan dat duiden op een hartritmestoornis. Het hart slaat te snel, te langzaam of onregelmatig. Het kan ook het geval zijn dat de hartkamers niet goed samenwerken. Echter, één meting is voor het vaststellen van een hartritmestoornis niet genoeg. Bij een dergelijke uitkomst, kan in het geval van onzekerheid de huisarts worden geraadpleegd.

AGE reader

Met de AGE reader stellen wij het glucosegehalte vast. Hiervoor gebruiken wij een apparaat dat de ophoping in de huid van AGEs meet. AGE staat voor Advanced Glycation Endproducts en wordt aangetoond door middel van een non-invasieve meting. Onderzoek heeft aangetoond dat AGE’s een sleutelrol spelen in het ontstaan van diabetes type 2 en voorspellen het risico op hart- en vaatziekten, gerelateerd aan diabetes en de leverfunctie.

Wat zijn AGE’s?

AGEs staat voor Advanced Glycation Endproducts. Het is een verzameling van suikers en eiwitten, die zich naarmate je ouder wordt in het weefsel opstapelen. AGEs worden ook wel omschreven als ‘giftig afval’ die de verwerking van voedsel in het lichaam vertraagd. De hoogte van een gezond AGE-gehalte hangt af van de leeftijd. Een te hoog AGE-gehalte kan de kans op hart- en vaatziekten, nierfalen en diabetes vergroten.

Waar vind je AGEs?

Studies laten zien dat AGEs in veel producten verstopt zitten. Ze worden als extra voedingsstof aan producten toegevoegd om de smaak te versterken. Over het algemeen worden AGEs door het lichaam herkend en vernietigd. Tenzij het aantal AGEs te hoog is. Het lichaam is in een dergelijke situatie niet in staat om alle AGEs op te ruimen, waardoor ze schade aan kunnen richten.

Terug naar basis Health Check

Referenties

Logo Schweppes

“Simple Check sprak ons aan vanwege de online mogelijkheden, de toegankelijkheid van de health check en de gebruiksvriendelijkheid voor de medewerkers.” 

Marit Tuinhof, Schweppes International Limited
Lees meer

Ervaar het zelf. Probeer vrijblijvend de demo.

gratis demo

'Ik meld mij aan voor de online workshop 'Vitaal Leidinggeven'

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.